Mântuirea nu este un lucru greu, dar este delicat!

Când cineva se învinovățește pe sine de toate, să știi că atunci e aproape de Dumnezeu, iar când se îndreptățește pe sine, atunci diavolul este cu el. Dumnezeu dragoste este. Ai dragoste, ești cu Dumnezeu; nu ai dragoste cu aproapele, nu e Dumnezeu cu tine.

Ascultă! Când cineva se învinovățește pe sine de toate, să știi că atunci e aproape de Dumnezeu, iar când se îndreptățește pe sine, atunci diavolul este cu el. Dumnezeu dragoste este. Ai dragoste, ești cu Dumnezeu; nu ai dragoste cu aproapele, nu e Dumnezeu cu tine.

Trebuie răbdare! Mântuirea nu este un lucru greu, dar este delicat. Dacă am merge după cuvântul Scripturii și învățăturile Bisericii, ar fi foarte ușor. Degeaba stăm în pustie, batem metanii, post, priveghere, rugăciune etc., dacă nu este cu noi dragostea și smerita cugetare. Dacă nu sunt acestea, toate celelalte rămân aici, nu merg cu noi în lumea cealaltă.

Cât trebuie să fie căderea omului din starea în care se afla în Rai, dacă acum, după cădere, animalele și plantele au tot ce le trebuie, și haine, și îmbrăcăminte!... Dar în ce stare se va fi aflat atunci omul, care este cununa creației?

(Starețul Dionisie – Duhovnicul de la Sfântul Munte Athos, Editura  Prodromos, 2009, pp. 289-290)

De la același autor

Ultimele din categorie