Postul aduce sănătate trupească şi limpezeşte mintea

E un lucru cunoscut de când lumea că îmbuibarea aduce somnolenţă; că oamenii care muncesc mult cu mintea nu sunt mâncăcioşi, că, în genere, omul consumă mai mult decât are nevoie organismul.

Ştiinţa medicală confirmă pe deplin trebuinţa şi folosul strunirii trupului. Nimeni nu s-a îmbolnăvit din pricina postului, pe când necumpătarea şi lăcomia aduc după ele un nesfârşit cortegiu de boli. Postul şi regimul cumpătat intră în cura de însănătoşire a tuturor bolilor şi este recomandat şi celor sănătoşi. Diferitele „regimuri” alimentare: vegetarian, de crudităţi, de dezintoxicare, ş.a., ce sunt altceva, dacă nu variante ale postului trupesc?

E un lucru cunoscut de când lumea că îmbuibarea aduce somnolenţă; că oamenii care muncesc mult cu mintea nu sunt mâncăcioşi, că, în genere, omul consumă mai mult decât are nevoie organismul. Supraalimentarea împreună cu sedentarismul şi suprasolicitarea (cei trei S), macină mai mult decât orice vitalitatea omului din vremea noastră. Iar postul aduce sănătate trupească şi limpezeşte mintea.

Cu acestea, pregătirea pentru nevoinţa sfântului Post se apropie de sfârşit. O întreagă armătură duhovnicească ne-a fost pusă la îndemână pentru într-armarea sufletului şi trupului. În această săptămână am făcut şi unele exerciţii pentru ea. Apoi am văzut strălucita ceată a tuturor atleţilor, care au purtat această armură, au luptat şi s-au încununat cu ea.

(Protosinghel  Petroniu Tănase, Uşile Păcăinţei. Meditații duhovnicești la vremea Triodului, Editura Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Iaşi, 1994, p. 35)

De la același autor

Ultimele din categorie