Preotul are putere să lege nu numai pe oameni, ci și pe îngeri!

Sfântul Efrem Sirul zice: „De-ai fi curat ca îngerii și sfânt ca Ioan Botezătorul, preot nu poți să fii”. Atâta e de mare preoția. Mare lucru! „O, nesfârșit și negrăit dar, pe care l-a dat Dumnezeu fiilor lui Adam. Ceea ce face preotul, nici îngerii nu pot face!”

Dacă am lua-o după vrednicia care se cere preotului, n-ar mai fi nimeni preot pe pământ. Că Sfântul Efrem Sirul zice: „De-ai fi curat ca îngerii și sfânt ca Ioan Botezătorul, preot nu poți să fii”. Atâta e de mare preoția. Mare lucru! „O, nesfârșit și negrăit dar, pe care l-a dat Dumnezeu fiilor lui Adam. Ceea ce face preotul, nici îngerii nu pot face!”

Preotul are putere să lege nu numai pe oameni, ci și pe îngeri. Ceea ce face preotul, să jertfească pe Iisus Hristos, nu pot face cei mai mari dintre îngeri. Dar pentru că Dumnezeu a binevoit să se pogoare până la neputința noastră, pentru sfințirea lumii acesteia de jos, pe care a răscumpărat-o cu Preascumpul Său Sânge, a lăsat preoția în neamul omenesc. (Arhimandritul Cleopa Ilie)

(Mănăstirea Sihăstria. Un pridvor la Raiului, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2008, p. 96)

De la același autor

Ultimele din categorie