Smerenia este cea mai importantă virtute

Smerenia este cea mai importantă dintre virtuți: când o dobândești, vrăjmașul nu poate să te lovească. Se dobândește încet-încet, însă când o dobândești, nu mai e nevoie de strădanie, va lucra de la sine.

Un monah s-a dus la un părinte sfânt și l-a întrebat: Cum ai dobândit o smerenie așa de mare și atâtea harisme, părinte? Fiul meu, i-a spus părintele, eu sunt plin de slăbiciuni și neputințe, sunt mai rău decât toți. Monahul a stârnit. Atunci părintele îi zice: Primarul satului este ca împăratul în satul lui: însă când împăratul îl cheamă în capitală și se întâlnește cu miniștri și generali, atunci vede că e un nimic, un zero: astfel, cu cât se apropie cineva de Dumnezeu, cu atât se smerește mai mult.

Smerenia este cea mai importantă dintre virtuți: când o dobândești, vrăjmașul nu poate să te lovească. Se dobândește încet-încet, îți trebuie ani întregi pentru a o dobândi pe deplin: însă când o dobândești, nu mai e nevoie de strădanie, va lucra de la sine.

(Părintele Efrem AthonitulDespre credință și mântuire, traducere de Cristian Spătărelu, Editura Bunavestire, Galați, 2003, p. 17)

De la același autor

Ultimele din categorie