Dacă duhovnicul nu pune mâna pe cap atunci când dă dezlegarea la spovedanie, este valabilă dezlegarea?
Prea cucernice parinte, am si eu o intrebare: am observat ca preotul la care merg sa ma spovedesc, atunci cand spune rugaciunea de dezlegare de dupa spovedanie, nu imi pune mana pe cap, ci tine o cruce in mana si pe aceea mi-o pune pe cap. La fel procedeaza cu toti cei care vin si se spovedesc la dansul. De aceea, as vrea sa va intreb: este valabila dezlegarea aceasta sau nu? Va multumesc.
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
E bine să vorbești despre alții atunci când te spovedești?
Pot să mă spovedesc la telefon?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Andreea, dezlegarea este valabilă. În general rugăciunea de dezlegare se rostește odată cu punerea mâinii pe capul celui care s-a spovedit, însă duhovnicii pot avea moduri practice personale (unii pun o singură mână, alții două mâini, alții sfânta cruce - pe care, oricum, fiecare ar trebui să o aibă în mână, alții mâna și sfânta cruce).
Reține faptul că esențială este rugăciunea de dezlegare și modul în care te-ai spovedit (spovedanie completă, cu părere de rău pentru păcate, cu hotărârea de a nu repeta păcatele etc).
Domnul să îți dăruiască liniște sufletească!
pr. Andrei