De strajă la căpătâiul Cuvioasei – filă de jurnal

Reflecții

De strajă la căpătâiul Cuvioasei – filă de jurnal

    • De strajă la căpătâiul Cuvioasei – filă de jurnal
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Mulți vin să se roage doar ca sufletul sa le fie liniștit, să primească putere pentru o nouă zi, dar mai ales să simtă că mai au pe cineva alături în încercările vieții. Și nu e un lucru puțin să o ai pe Sfânta mereu alături.

Alături de părinții slujitori ai Catedralei Mitropolitane sunt chemați să ajute la programul liturgic și preoți de la diferite parohii sau mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor. Astfel, am avut și eu binecuvântarea de a fi de mai multe ori lângă racla Sfintei Parascheva, martor al dragostei cu care aceasta îl întâmpină pe fiecare credincios. Aici am fost martor la durerea, lacrimile, rugămințile, situațiile imposibile prin care trece tot omul și, văzând acest lucru ca slujitor a lui Dumnezeu, îți unești inima cu rugăciunea celor care cer mijlocirea Cuvioasei. Sfânta Parascheva a purtat întodeauna „dulcea osteneală” de a primi pe fiecare pelerin așa cum este, cu felul lui de a fi, dăruindu-i fiecăruia ajutor și binecuvântare.

Nu de puține ori am fost surprins de felul cum oamenii, chiar și dintre cei „nebisericoși”, intră în legătură cu prezența Sfintei. Mulți dintre ei prind firul acesta în adâncul lor și pleacă de aici cu dorința de a trăi o viață mai spirituală, mai apropiată de ceea ce aveau deja sădit acolo, în suflet.

Bineînțeles, sunt și unii care se limitează doar la acea reculegere de câteva clipe în fața raclei, dar cred că și aceia, mai târziu, își vor dori o legătură mai apropiată cu Dumnezeu. Este interesant să vezi cum simt prezența vie a Cuvioasei și cei care vin din curiozitate sau așa, sa vadă dacă se încarcă cu vreo „energie”. Sfânta, prin harul pe care l-a primit de la Dumnezeu, transmite dragoste și ocrotire și, în felul acesta, ne arată că trebuie să ne îngrijim și de suflet, pentru că el este la fel de important.

Am văzut la racla Sfintei că nu numai rugăciunile murmurate și presărate cu lacrimi sunt fierbinți, ci și cele scrise pe hârtie. Într-o zi, de pildă, am primit un pomelnic care era asa de cald, și am simțit în același timp cum Sfânta a primit, parcă, rugăciunea acelui credincios. Fiecare prezență a celor care se ating de mâinele mult milostivei Parascheva este o taină, pentru că alături de durerea lor, ei poartă în rugaciune și pe alți îndurerați. Pot să spun că Sfanta nu este asaltată numai de cereri și rugăminți pentru lucruri excepționale, pentru că deseori îi văd și pe cei care își aduc mulțumirea lor; unii cu lacrimi în ochi, alții cu flori. Am întâlnit aici suflete convertite care revin să își aducă recunoștința pentru ca L-au cunoscut pe Dumnezeu prin Cuvioasa Parascheva și simt că fac parte din familia ei.

Preoții care slujesc la racla Sfintei îndrumă credincioșii, dar mentin rânduiala și ordinea, pentru că, deseori, omul zilelor noastre nu reușește să lase zbuciumul și agitația nici chiar pentru câteva clipe. Însă, marturisesc ca am simțit atâta bucurie să vad oameni evlavioși, de diferite vârste și ocupații, care cu o adâncă simțire se roagă și se bucură de întâlnirea cu Sfânta lor dragă.

Aceștia, într-adevăr pleacă cu o pace care rămâne multă vreme întipărită pe chipurile lor. Sunt nenumărate minuni pe care Sfânta Parascheva le-a săvârșit spre slava lui Dumnezeu, fiind scrise în inimile acestor credincioși. Mulți vin să se roage doar ca sufletul sa le fie liniștit, să primească putere pentru o nouă zi, dar mai ales să simtă că mai au pe cineva alături în încercările vieții. Și nu e un lucru puțin să o ai pe Sfânta mereu alături.