Despre beneficiile frunzelor şi fructelor verzi ale nucului
Frunzele şi cojile verzi ale fructelor de nuc prezintă o serie de însuşiri valorificabile în tratamentele medicale: hipoglicemiante, depurative, stomahice, bactericide, antifungice, dezinfectante gastro-intestinale, astringente, antialergice, hemostatice, cicatrizante, antimicotice, emoliente, calmante.
Frunzele tinere ale nucului pot fi folosite în caz de diabet zaharat, având rol de reducere a glicemiei, în hepatită, icter, enterite acute, pentru stimularea digestiei şi a funcţiilor hepatice, pentru combaterea lipsei poftei de mâncare. Se prepară infuzie simplă dintr-o linguriţă frunze uscate şi mărunţite la 200 ml apă clocotită; se infuzează 5-10 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
În tratamentul dermatozelor, furunculozelor, ulcerului varicos, pruritului, acneei juvenile, sunt recomandate comprese cu decoct concentrat (3 linguri la 250 ml apă cu fierbere 10 minute).
Pentru combaterea stomatitelor, amigdalitelor, gingivitelor, aftelor bucale, afecţiunilor gâtului şi laringelui se recomandă gargară şi clătirea gurii cu infuzie concentrată din frunze (15 g la 200 ml apă clocotită).
Alifia din frunze de nuc este eficientă pentru vindecarea rănilor, arsuri solare şi tenuri grase (15 g frunze mărunţite şi macerate 7 zile în 100 ml ulei de floarea-soarelui la temperatura camerei; se fierbe pe baia de apă timp de 3 ore, se strecoară prin tifon, se adaugă încă 15 g ceară de albine cu care se uniformizează printr-o nouă fierbere pe baia de apă timp de 30 minute).
De asemenea, frunzele proaspete de nuc, cu care se freacă faţa şi mâinile, ajută la evitarea înţepăturilor albinelor şi ale altor insecte sau se aplică pe zonele dureroase provocate de gută.
Cojile de nuci verzi sunt foarte bogate în vitamina C (de 40 ori mai mult decât sucul de portocale sau de 10 ori mai mult decât sucul de lămâi). Preparatele din coji sunt eficiente în:
- fortificarea stomacului slăbit şi a intestinelor leneşe;
- îmbunătăţirea funcţionării ficatului şi a tractului gastro-intestinal;
- purificarea sângelui şi normalizarea consistenţei sângelui îngroşat;
- incontinenţă urinară;
- infecţii streptococice şi stafilococice.
Cojile tocate se pot aplica sub formă de cataplasmă contra sciaticii, a nevralgiilor dentare.
O reţetă casnică utilizează cojile verzi (500 g) în obţinerea unui lichior stomahic pentru convalescenţi, nevralgii dentare şi paraziţi intestinali, după macerare timp de 3 luni într-un litru de rachiu; după filtrare se amestecă cu 3 litri vin şi se îndulceşte cu zahăr sau cu miere de albine. Se foloseşte într-o cură de o lună, având efecte în creşterea rezistenţei sistemului imunitar, accelerarea metabolismului, stimularea poftei de mâncare, anemie, astenie şi oboseli.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro