Despre brebenel
Brebenelul se folosește în caz de afecțiuni ale sistemului nervos, dar numai în doze foarte precise și sub supravegherea strictă a unui terapeut.
Corydalis cava (L.) Schwartz et K. sin. Corydalis bulbosa, Corydalis solida (L.) Schwartz, sau brebenelul, fac parte din familia Fumariaceae.
Denumiri populare
Breabăn, brebecea, brebenei albi, brebenei roşii, floarea-sângeorgiului.
Răspândire
Plantă prezentă în Europa, Asia Mică şi Caucaz. Creşte în păduri luminoase, margini de pădure, de la câmpie până la munte.
Descriere morfologică
Plantă erbacee, perenă, are în pământ un tubercul sferic, gol în interior şi rădăcini filiforme scurte. Tulpina este înaltă de 10-30 cm, cărnoasă, groasă, glabră, de culoare verde sau brun-roşiatică. Frunzele sunt peţiolate, adânc lobate, glabre, cu foliole invers-ovate. Florile, grupate în raceme simple, sunt purpurii, roşii-violete sau albe-gălbui, plăcut mirositoare. Înflorirea are loc în lunile III-V. Fructul este o capsulă cu seminţe sferice, negre.
Organe vegetale utilizate
- tuberculii (bulbii) recoltaţi la sfârşitul perioadei de vegetaţie.
Conţinut biochimic
- alcaloizi (apomorfina, berberina, bulbocapnina).
Proprietăţi terapeutice
- anestezice, antiseptice, vermifuge, emenagoge;
- antifebrile.
Acţiuni terapeutice specifice
Uz intern
- boli neuropsihice cu acţiune asupra sistemului nervos central, insomnii, stare de agitaţie psihomotorie, boala Parkinson, paralizii, hemipareză, tremurături;
- colici intestinale şi biliare, colici uretrale.
Uz extern
- eczeme, antrax.
Alte utilizări
- datorită bogăţiei în amidon, tuberculii servesc ca hrană la unele popoare;
- plantele sunt consumate cu plăcere de oi şi de vitele cornute mari;
- plantă meliferă cu producţie de 10-20 kg miere la hectar.
(Flora medicinală a României)
*Atenție! Poate fi folosit doar sub supravegherea unui terapeut și doar în doze precise. Automedicația este ferm contraindicată, deoarece chiar și o mică depășire a dozei duce la efecte neurotoxice și hepatotoxice. În doze mici, deja poate provoca dereglări nervoase (tremur, spasm).
**Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Trei remedii naturale în caz de faringită
Metode naturale pentru a stimula curățarea limfei
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro