Din frumuseţea luptelor de fiecare zi
Articolul de astăzi are la bază cartea “Beautiful Battlefields” scrisă de Bonita Stern. Mai jos redau câteva idei ce pot alcătui un plan de bătaie pe care-l putem folosi cu toţii. Ajungem astfel încet-încet să vedem cum Domnul dezvăluie frumuseţea fiecărei încercări din viaţa noastră, de la ispitele mărunte cu care ne întâlnim în toate zilele, la cea mai grea imaginabilă.
Viața în această lume căzută este plină de suferință care testează credința noastră în Dumnezeu - de la boală și crize financiare, la relații destrămate și vise sfărâmate, dar şi provocările şi ispitele din viaţa noastră duhovnicească. Autoarea cărţii arată că putem face mai mult decât doar a ieşi din aceste lupte: putem să ne întărim în credinţă şi în nădejdea în Dumnezeu.
Mai puternic decât orice provocare
Mai întâi, putem descoperi frumuseţea care vine numai de la lupte. Unul dintre rezultatele cele mai valoroase pe care le obţinem în lupte este acela de a găsi binecuvântările ascunse dincolo de acele provocări, la care nu am fi putut ajunge pe alt drum. Alegeţi să priviţi provocările cu care vă confruntaţi dintr-o perspectivă pozitivă, aşteptând să descoperiţi ce se ascunde dincolo de durere.
Apoi, ţineţi minte că Dumnezeu nu îngăduie nicio suferinţă fără ca ea să aibă un scop bun, să întoarcă spre El viaţa noastră. Cu toate că Domnul nu e cauza suferinţei, nu o produce El, totuşi permite ca ea să intre în viaţa noastră. Rugaţi-L să vă arate care-i scopul superior pentru care a îngăduit tocmai această suferinţă și să vă ajute să învăţaţi toate lecțiile pe care le puteţi învăţa în acest context, astfel încât să puteți ieși din ea cu credință mai puternică. De asemenea, ţineți minte că Dumnezeu folosește adesea suferința unei persoane pentru a îndeplini scopuri bune, nu doar în viața ei, ci şi în viața altor oameni, care vor privi la voi ca la un model.
Aveţi încredere în fiecare clipă în Dumnezeu şi în faptul că El e cel care se îngrijeşte de cele ale zilei, aşa cum promite în Evanghelie (Mt. 6, 28) Decât să vă îngrijoraţi cu privire la ceea ce anticipaţi că veţi avea nevoie în viitor, mai bine priviţi şi bucuraţi-vă pentru ceea ce primiţi de la Domnul zilnic. El vă va oferi ceea ce aveţi nevoie în fiecare zi dacă şi voi veţi învăţa să lepădaţi „toată grija cea lumească” şi i-o veţi încredinţa Lui.
Observați că bătăliile cu ispitele şi durerile de orice fel dezvăluie puterea lui Dumnezeu. Având certitudinea că Domnul e Cel care va lupta pentru voi în toate situaţiile, veţi avea ocazia să-L vedeţi, într-adevăr, la lucru, să vedeţi pe viu lucrarea Lui. Dacă nu vom fi confruntaţi cu lupte care merg dincolo de capacitatea noastră de a duce, nici nu ne vom încredinţa Lui, pentru că avem tendinţa de a spune „eu pot”. Încetul cu încetul vom învăţa să aşteptăm ca Domnul să ne dea puterea de a face faţă oricărei „bătălii” şi vom vedea că El este mai puternic decât orice provocare vom întâlni vreodată.
Situaţiile grele sunt tot atâtea posibilităţi de a ne creşte rezistenţa.Dacă în loc să încercăm să fugim de suferinţă, o vom privi în faţă cu puterea Lui, vom vedea că ni se întăreşte caracterul. Iar tăria de caracter de asemenea face să crească credinţa în puterea lui Dumnezeu.
Puteți conta întotdeauna pe iubirea Lui în viața voastră
Cereţi lui Dumnezeu să vă dea perspectiva Lui asupra provocării în care sunteţi implicaţi chiar acum. Rugaţi-vă pentru a primi înţelegerea largă, duhovnicească, asupra evenimentelor grele prin care treceţi. Abordând provocările şi chiar ispitele cu perspectiva veşnică în minte, fiind dispuşi să ne asumăm orice risc pentru a asculta chemarea Lui într-o anumită situaţie, vom primi încredinţarea în sfârşit, precum Apostolul Pavel că am luptat lupta cea bună şi vom putea spune şi noi ca el: „Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit.” (2 Tim. 4, 7)
Descoperiți binecuvântările din durere. Mai degrabă decât încercarea de a evita durerea pe care o întâlniți în timpul luptelor, descoperiţi binecuvântările care pot rezulta din experimentarea durerii. Realizati că durerea: vă conectează confortul la Prezența lui Dumnezeu, vă ajută să aflați mai multe despre inima plină de compasiune a lui Iisus pentru lumea aflată în suferinţă, și vă face mai sensibili atunci când întâlniţi alte persoane care suferă.
Lipiţi-vă inima de iubirea lui Dumnezeu. Nu lăsaţi suferința să obtureze capacitatea de a experimenta marea iubire a lui Dumnezeu pentru voi. În orice situație (indiferent cât de grea), puteți ști în continuare că Dumnezeu vă iubește complet și necondiționat. Decât să folosiţi circumstanțele ca o modalitate de a măsura dragostea lui Dumnezeu pentru voi („şi dacă mă lasă aşa în suferinţă probabil că mă iubeşte foarte puţin” ar putea gândi cineva), mai degrabă vă puteţi baza pe faptul că în final Iisus a murit pentru noi pe cruce. Sau, cum spune Sf. Siluan, „Dacă prin patimile Lui Domnul Cel milostiv ne-a dat pe pământ pe Duhul Sfânt de la Tatăl, ba ne-a dat însuşi Trupul şi Sângele Lui, e limpede că ne va da şi toate cele de care avem nevoie. Să ne predăm voii lui Dumnezeu şi atunci vom vedea purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi Domnul ne va da şi ceea ce nu aşteptăm. Dar cine nu se predă voii lui Dumnezeu, acela nu va putea vedea niciodată purtarea de grijă a lui Dumnezeu faţă de noi.” Ținețiminte că Dumnezeu nu dă doar iubire, El este de fapt Dragostea, și puteți conta întotdeauna pe iubirea Lui în viața voastră.
Faceţi din ascultare o strategie de luptă. Strategia de luptă cea mai eficientă în fiecare situație este pur și simplu ascultarea de ceea ce Dumnezeu ne îndeamnă să facem în continuare. Alegerea de a ne supune, fără întârziere, întărește dependența de Dumnezeu și vă oferă acces la resurse supranaturale și rezultate care au valoare veșnică.
Înrolaţi o armată de prieteni pentru a vă ajuta. Cereţi lui Dumnezeu să identificați prieteni în care puteți avea încredere pentru a vă încuraja și sprijini în timpul luptelor voastre. Prietenii grijulii, de încredere ne ajută să fim oneşti, să vedem imaginea de ansamblu în luptele noastre şi ne ajută în purtarea sarcinilor. Dar să nu presupuneţi că prietenii știu cum să vă ajute. Cereţi-le punctual anumite tipuri de ajutor de care aveți nevoie. Apoi, încearcă să staţi departe de oamenii care vă dărâmă şi înconjuraţi-vă cu cei care vă întăresc pe cale.
Fiţi generoşi, chiar în timp ce sunteți în suferinţă. Dacă ați răspuns chemării lui Dumnezeu de a fi generoși tot timpul – chiar şi în mijlocul circumstanțelor dificile - veţi experimenta ca rezultat binecuvântările lui Dumnezeu. Alegeţi să fiţi generos cu resursele (timp, bani, energie), precum și în a oferi în mod liber altor persoane rugăciune, milă și iertare.
Înconjuraţi de cuvinte ce reflectă Adevărul
Găsiţi refugiu în Cuvântul lui Dumnezeu şi în Biserică. Întoarceți-vă la Biblie şi la sfinţii Lui – pe care îi întâlniţi prin cuvintele lor sau în Biserică, pentru a vă ghida către adevăr în timpul luptelor. În timp ce circumstanțele se schimbă constant, Adevărul rămâne același. Puteți conta întotdeauna pe Dumnezeu că vă vorbeşte prin Cuvântul Său ori la spovedanie, prin preot, ori chiar şi prin cuvintele copiilor.
Scăpaţi de greutatea de amărăciunii. Cereţi lui Dumnezeu să vă arate orice amărăciune s-ar fi strecurat în suflet în timpul suferinţei. Apoi, daţi drumul de amărăciune, urmând porunca lui Dumnezeu de a ierta oamenilor care v-au rănit, și prin exprimarea recunoştinţei față de Dumnezeu, pentru Cine este El și pentru ce a făcut pentru tine.
Rostiţi cuvinte cu putere. Deoarece cuvintele conțin puterea de a aduce vindecare sau distrugere în viața noastră, asigurați-vă că vă înconjuraţi de cuvinte ce reflectă adevărul revelat, atât prin faptul că le folosiţi voi, cât şi prin acela că şi cei din jurul vostru le folosesc.
Deveniţi foarte curajos. Rugaţi-L pe Dumnezeu să folosească frica din timpul luptelor pentru a vă ajuta să dezvoltaţi mai mult curaj. Pe măsură ce folosiţi oportunităţile pe care Domnul vi le dă ca să vă încredeţi în el deplin de-a lungul suferinţelor, frica va avea din ce în ce mai puţină putere asupra voastră şi veţi primi credinţa de care aveţi nevoie pentru a o depăşi nu eludând-o, ci folosind chiar energia ei.
Cu paralizie și Parkinson, maica Maria îi alina pe toți cei întristați
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro