Dreapta credință și rugăciunea mențin unitatea Bisericii

Cuvântul ierarhului

Dreapta credință și rugăciunea mențin unitatea Bisericii

    • Dreapta credință și rugăciunea mențin unitatea Bisericii
      Dreapta credință și rugăciunea mențin unitatea Bisericii

      Dreapta credință și rugăciunea mențin unitatea Bisericii

Evanghelia Duminicii a șaptea după Paști ne arată că dreapta credință și rugăciunea mențin unitatea Bisericii. Domnul Iisus Hristos se roagă pentru unitatea Bisericii pentru că știe cât de greu se menține aceasta în fața patimilor egoiste ale oamenilor și a uneltirilor diavolului care este dezbinător prin tot ceea ce face.

În această duminică, vedem că Mântuitorul Iisus Hristos se roagă pentru unitatea Bisericii Sale. Înainte de pătimirea, moartea, Învierea și Înălțarea Sa la Ceruri, Domnul Hristos s-a rugat pentru apostolii Săi și pentru cei care vor crede în El ca urmare a propovăduirii Evangheliei. El s-a rugat ca Dumnezeu Tatăl să-i păzească în lume după ce El va trece din lumea pământească la viața cerească.

Înainte de a trece prin suferința Crucii, Mântuitorul Iisus Hristos se roagă pentru ca ucenicii Săi să fie una, după cum El și Tatăl sunt una. Apoi, se roagă și pentru cei care cred în El ca ei să fie una. Să trăiască în comuniune după cum Tatăl și Fiul sunt una, adică în comuniune desăvârșită, în dăruire reciprocă de iubire sfântă. Trebuie să ne rugăm ca să putem păstra și mărturisi împreună dreapta credință creștină. Prin comuniune în rugăciune și faptă creștinii arată sfânta unitate a Bisericii.

În textul evanghelic citit astăzi la Sfânta Liturghie, vedem și grija sfântă a arhiereului, a păstorului Celui bun Iisus Hristos pentru ucenicii săi și pentru oamenii încredințați spre păstorire. Ce înseamnă păstorire? Înseamnă a hrăni și a adăpa spiritual cu adevărul Evangheliei și cu Darurile Duhului Sfânt pe cei pe care Dumnezeu i-a încredințat păstorilor sufletești.

Acești Sfinți Părinți Episcopi adunați la Niceea aveau datoria de a păzi dreapta credință în fața ereziilor, a dezbinărilor și a schismelor de tot felul. Sfinții Părinți de la Primul Sinod Ecumenic, care au formulat primele șapte articole din crezul ortodox, ne cheamă să păstrăm dreapta credință, mai ales astăzi într-o lume din ce în ce mai tulburată și rătăcită din punct de vedere spiritual. 

Prin mărturisirea dreptei credințe și păstrarea unității Bisericii creștinul poate dobândi viață veșnică. Numai dacă mărturisim dreapta credință dobândim mântuirea și putem ajunge în slava Împărăției Preasfintei Treimi la care s-a înălțat Iisus Hristos. Și putem primi darurile Duhului Sfânt care a pogorât peste Sfinții Apostoli în ziua Rusaliilor. Să nu ne lăsăm amăgiți de rătăcirile diferitelor grupări religioase care se consideră trimise de Dumnezeu, dar care de fapt caută să rupă pe ortodocși de Biserica Sfinților Apostoli și a Sfinților Părinți.

Să ne ajute bunul Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic și pentru rugăciunile tuturor sfinților, să păstrăm dreapta credință ca fiind cel mai  mare dar spiritual al vieții. Să creștem în ea prin sfințenia pe care ne-o dăruiește. Să dobândim și să trăim bucuria despre care vorbește Mântuitorul în Evanghelia Sa zicând: Ca bucuria mea să fie deplină în ei. Să avem bucuria de a fi ortodocși și bucuria de a trăi în lume cu nădejdea mântuirii și a vieții veșnice.

(Fragment din predica Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rostită în data de 28 mai 2017 - Duminica a șaptea după Paști)

Sursa: basilica.ro