Iubește, ca să fii iubit!

Sunteţi datori să aveţi multă atenţie în relaţiile dintre voi şi să vă respectaţi unul pe altul, ca persoane sfinte, fiind chipuri ale lui Dumnezeu. Să nu iei seama niciodată la trupul şi la frumuseţea omului, ci la sufletul lui. Luaţi seama la sentimentul iubirii, pentru că atunci când inima nu este încălzită de credinţă curată, iubirea este în primejdie să devină trupească şi nefirească, este în pericol să întunece mintea, şi să aprindă inima.

Urmăriţi iubirea, cereţi-o în fiecare zi de la Dumnezeu. Împreună cu iubirea vine şi toată mulţimea bunătăţilor şi a virtuţilor. Iubiţi, ca să fiţi şi voi iubiţi de alţii! Dăruiţi lui Dumnezeu toată inima voastră, încât să rămâneţi în iubire! „Dumnezeu este iubire şi cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu rămâne întru el” (I Ioan 4, 16). Sunteţi datori să aveţi multă atenţie în relaţiile dintre voi şi să vă respectaţi unul pe altul, ca persoane sfinte, fiind chipuri ale lui Dumnezeu. Să nu iei seama niciodată la trupul şi la frumuseţea omului, ci la sufletul lui. Luaţi seama la sentimentul iubirii, pentru că atunci când inima nu este încălzită de credinţă curată, iubirea este în primejdie să devină trupească şi nefirească, este în pericol să întunece mintea, şi să aprindă inima.

Trebuie să cercetăm în fiecare zi dacă iubirea noastră izvorăşte din legătura iubirii noastre comune faţă de Hristos, din plinătatea iubirii noastre faţă de Domnul. Cel care priveghează ca să-şi păstreze iubirea neprihănită va fi păzit de cursele celui viclean, care se străduieşte încetul cu încetul să schimbe iubirea creştină în iubire obişnuită şi sentimentală. (Sfântul Nectarie al Pentapolei)

(Glasul Sfinţilor Părinţi, traducere de Părintele Victor Mihalache, Editura Egumeniţa, 2008, pp. 282-283)

De la același autor

Ultimele din categorie