Este păcat să amanetăm lucruri găsite?

Întreabă preotul

Este păcat să amanetăm lucruri găsite?

Marius
întreabă:

Doamne ajută! Este păcat să amanetăm lucruri găsite (în cazul de față o verigheta)? Cum ar trebui procedat cu astfel de lucruri găsite?

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Marius, dacă îți pui întrebări cu privire la acest lucru, înseamnă că îți spune deja conștiința cum ar trebui procedat.

Există două aspecte ale acestei probleme: unul duhovnicesc și unul legal.

Din punct de vedere duhovnicesc, nu este corect să îți însușești un bun care nu este al tău (găsit) sau să ai vreun folos material de pe urma lui. Este adevărat că tentația este mare și cineva ar putea găsi o mulțime de justificări pentru un astfel de gest, însă, pe scurt, nu va folosi nimic din asta. Dacă pe moment este posibil să câștige ceva, pe termen lung este posibil să „înapoieze”, într-o formă sau alta, câștigul respectiv. De banul nemuncit nu ai cum să te bucuri.

Din punct de vedere legal, iată ce putem citi în Articolul 942 din Noul Cod Civil cu privire la „Proprietatea bunului găsit, Ocupaţiunea, Efectele posesiei”

CAPITOLUL III
Efectele posesiei

SECŢIUNEA a 4-a
Ocupaţiunea

Art. 942

Proprietatea bunului găsit

(1) Bunul mobil pierdut continuă să aparţină proprietarului său.

(2) Găsitorul bunului este obligat ca, în termen de 10 zile, să îl restituie proprietarului ori, dacă acesta nu poate fi cunoscut, să îl predea organului de poliţie din localitatea în care a fost găsit. Acesta are obligaţia de a păstra bunul timp de 6 luni, fiind aplicabile în acest sens dispoziţiile privitoare la depozitul necesar.

(3) Organul de poliţie va afişa la sediul său şi pe pagina de internet un anunţ privitor la pierderea bunului, cu menţionarea tuturor elementelor de descriere a acestuia.

Având în vedere cele mai sus, eu sunt de părere că ar trebui să încerci să găsești proprietarul verighetei (lucrului pierdut). Există fel de fel de metode (site-uri specializate, grupuri de Facebook etc.). Indiferent de rezultatul unui astfel de demers, important este să încerci.

Dacă nu reușești să îl găsești, cred că cel mai bine ar fi să o predai celei mai apropiate secții de poliție.

Așa trebuie procedat cu orice bun găsit! Moralitatea, sinceritatea, verticalitatea, omenia și altele asemenea lor sunt mai importante decât orice sumă de bani. Nu îți „murdări” mâinile și conștiința!

Dumnezeu să fie cu tine!

pr. Andrei

 

amanet a răspuns:
7 Noiembrie 2016

Sarut mana si binecuvantati Prea Cucernice Parinte!
Vreau sa fac cateva precizari. Aceasta verigheta a fost gasita de fratele meu In Spania.Neavand amanet in Spania(as a spus el) a hotarat sa o trimita mie sa o verific(prin cineva,fara sa ma anunte).Eu am amanetat-o dar a doua zi am scos-o si vreau sa o trimit inapoi(cel mai probabil va ajunge la acel cineva,care cu siguranta va duce aceasta verigheta in amanet). Intrebarea mea este:Cum ar trebui sa procedez ca sa nu am nici o vina indiferent ce o sa se intample cu verigheta dupa ce o inapoiez?
Multumesc.Doamne ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Odată ce ai trimis-o înapoi, nu mai ai nici un motiv să porți vreo „vină”. Este problema celui care o va primi cum anume va proceda.

Domnul să te binecuvânteze!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: