Exponatul lunii aprilie 2024 la Muzeul Mitropolitan din Iași: Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
Muzeul Mitropolitan din Iași, în parteneriat cu portalul doxologia.ro, aduce în atenția publicului încă un obiect care a fost selectat pentru a fi pus în valoare ca exponat al lunii aprilie 2024: Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este prăznuit pe 23 aprilie, fiind trecut în rândul sfinților militari și mucenici, așa cum ne spune și titulatura. Cea mai cunoscută reprezentare iconografică a Sfântului Gheorghe, este cea în care se află călare pe un cal alb, străpungând cu sulița un balaur. Și o astfel de icoană a Sfântului Gheorghe a fost prezentată în trecut ca exponat al lunii, iar luna aceasta a fost aleasă o icoană originară de la Mănăstirea Pângărați.
Icoana despre care vorbim se află expusă în sala Sinaxar, în vitrina dedicată sfinților ocrotitori ai Catedralei Mitropolitane din Iași, alături de icoana Întâmpinării Domnului și de vechea coroană a Sfintei Parascheva.
În această icoană aflată într-o bună stare de conservare, sfântul este reprezentat stând în picioare, ținând cu ambele mâini o sabie ridicată în diagonală, peste piept. Chipul este zugrăvit tânăr, fără barbă, cu părul cârlionțat, până la urechi. Aureola este aurie, cu contur roșu la exterior. Este zugrăvit înveșmântat cu tunică verde, peste care poartă veșmintele militare cu zale, iar în partea inferioară poartă pantaloni gri-verzui, legați la genunchi cu panglici cafenii în zona cizmelor. Întrucât a suferit moarte martirică, poartă pe deasupra tuturor veșmintelor o mantie roșie – roșul fiind în iconografie culoarea tradițională ce simbolizează moartea martirică. Fondul pictural este împărțit în două câmpuri, unul argintiu în partea superioară și unul verde în partea inferioară.
Trebuie menționat că icoana are și o ramă executată în blat, sub forma unei torsade în relief spre interior, iar la exterior fiind zugrăvit un chenar roșu.
Inscripția este realizată în limba slavonă, cu scris negru.
Valoarea acestei icoane a fost recunoscută de-a lungul timpului, fiind cercetată și înclusă în diverse publicații sau cataloage de peronalități din doeniul istoriei artei, precum: Nicolae Iorga, Alexandru Efremov, Marian Sabados sau Sebastian Duicu.
Așadar, vă invit să vizitați Muzeul Mitropolitan pentru a vedea acest obiect de mare valoare, dar și pentru a descoperi multe alte odoare păstrate peste vremuri de Mitropolia Moldovei și Bucovinei!
Icoana Maicii Domnului de la Mahairas Ciprului (Mahairiotissa)
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro