Familia înseamnă și asumarea tuturor responsabilităților

Căsătorie

Familia înseamnă și asumarea tuturor responsabilităților

    • bebeluș ținând un deget în mână
      Familia înseamnă și asumarea tuturor responsabilităților / Foto: Oana Nechifor

      Familia înseamnă și asumarea tuturor responsabilităților / Foto: Oana Nechifor

Părinţii îşi pun problema cum să nu facă o perioadă de timp copii, iar apoi, după ce fac, constată că deja a fost foarte complicat, apoi se sfătuiesc cum odraslele lor să nu facă copii. Într-un cuvânt, nu mai doresc să fie dusă crucea căsătoriei. 

Este acceptată ideea de a se folosi astăzi metodele contraceptive? Întrebarea este, Biserica acceptă acest lucru?

Biserica nu acceptă nimic din ceea ce este contra, asta ştim, Biserica acceptă sau nu acceptă ceva în funcţie de comunicările ştiinţifice. Contracepţia este un aspect ştiinţific. Fiind un aspect ştiinţific, atunci trebuie să vedem ce ne spune ştiinţa şi pe urmă Biserica se pronunţă. Mijloacele folosite în contracepţie sunt avortive. Nu sunt anticoncepţionale. (...)

Cuplurile de azi consideră o povară naşterea de prunci. Planning-ul familial, metodele contraceptive vin însă să le „rezolve” problema. Vedeţi vreun sens în această opţiune de a programa contracepţia? N-are nici un sens, ci dimpotrivă, ele duc familia spre pieire; nu mai există bunul mers al familiei, nu există ajutor în familie, pentru că Dumnezeu nu binecuvântează lucrarea familiei respective. Părinţii îşi pun problema cum să nu facă o perioadă de timp copii, iar apoi, după ce fac, constată că deja a fost foarte complicat, apoi se sfătuiesc cum odraslele lor să nu facă copii. Într-un cuvânt, nu mai doresc să fie dusă crucea căsătoriei

(Părintele Nicolae Tănase, Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, 2001, p. 110)