Dragostea să fie intensă, curată și sinceră!

Dragostea între doi tineri să fie aşa cum trebuie să fie! Intensă, sinceră, curată. Dar nu putem, din moment ce folosim cuvântul dragoste sau iubire, nu putem să zicem „iubire curată”, pentru că iubirea curată este curată, ea nu este iubire necurată. Ea nu este nici iubire falsă, pentru că atunci nu mai este iubire. Iar intensă, nici asta nu poţi să-i spui, pentru că iubirea dărâmă munţii!

Din perspective creştine, cum ar trebui să fie dragostea dintre doi tineri?

Chiar dacă ne-ar acuza cineva că se vorbeşte în post despre dragostea dintre doi tineri, personal consider că este cel mai de discutat şi cel mai bine ales subiect în post. De ce? Pentru că dragostea dintre cei doi, dacă este cum trebuie, poate să conducă în viitor la post. Pentru că dragostea se manifestă şi în post şi în afara postului, de fapt, şi a posti împreună este o dragoste pe care încercăm împreună să o dăm lui Dumnezeu.

Aşa că eu răspund: dragostea între doi tineri să fie aşa cum trebuie să fie! Intensă, sinceră, curată. Dar nu putem, din moment ce folosim cuvântul dragoste sau iubire, nu putem să zicem „iubire curată”, pentru că iubirea curată este curată, ea nu este iubire necurată. Ea nu este nici iubire falsă, pentru că atunci nu mai este iubire. Iar intensă, nici asta nu poţi să-i spui, pentru că iubirea dărâmă munţi, urcă etaje etc.

(Părintele Nicolae Tănase, Soţul ideal, soţia ideală, Editura Anastasis, Sibiu, 2011, p. 72)

De la același autor

Ultimele din categorie