Viața în doi este o permanentă mucenicie

Sfântul Mare Mucenic Procopie, ocrotitorul Mirei, avertizează pe cei doi miri ce au fost încununaţi că de acum pot duce cu binecuvântarea lui Dumnezeu o viaţă în doi, dar că această viaţă este o permanentă mucenicie.

Fiecare fată, cu puţine excepţii, îşi doreşte un cămin. Cuvântul „cămin” exprimă mai mult decât căsnicie. Cuvântul „cămin” exprimă o stare intimă de comunicare cu ceilalţi, dar mai întâi este locul unde există un soţ, o soţie, copii, unde există probleme, dar unde există şi bucurii. De aceea la nuntă avertizăm în ocolişul mesei şi în sfârşitul slujbei (la otpust): „Sfinţilor mucenici, care bine v-aţi nevoit”. Sfântul Mare Mucenic Procopie, ocrotitorul Mirei, avertizează pe cei doi miri ce au fost încununaţi că de acum pot duce cu binecuvântarea lui Dumnezeu o viaţă în doi, dar că această viaţă este o permanentă mucenicie.

Viaţa de familie este o viaţă superioară vieţii călugăreşti din acest punct de vedere. De ce? Pentru că ceata mucenicilor este deasupra cetei călugărilor, pentru că mucenicul este acela care şi-a dat viaţa sa pentru Hristos. Călugărul este acela care a expus viaţa sa lui Dumnezeu şi a dus o viaţă austeră pentru Dumnezeu şi sigur că el are plata lui binemeritată.

(Părintele Nicolae Tănase, Soț ideal, soție ideală, Editura Anastasis, 2001, p. 14)

De la același autor

Ultimele din categorie