Copilul crește armonios pe fundamentul dragostei conjugale

În familia unde au amorţit sentimentele reciproce ale părinţilor, inima copilului poate să se răcească, să nu înveţe să iubească, oricât de tandră ar fi cu el mama şi oricât de grijuliu ar fi cu el tatăl.

Dragostea părintească e sacră, însă nu trebuie să uităm că faţă de dragostea conjugală ea vine pe locul doi. Nu este îngăduit ca afecţiunea pătimaşă pentru copii să întunece sentimentele conjugale, în loc să le întărească şi să le facă mai elevate.

Copilul trebuie să crească în dragoste, dar mai întâi de toate el trebuie neapărat să vadă strălucirea dragostei dintre tatăl şi mama sa, şi abia apoi să se scalde în dragostea lor părintească faţă de el. În familia unde au amorţit sentimentele reciproce ale părinţilor, inima copilului poate să se răcească, să nu înveţe să iubească, oricât de tandră ar fi cu el mama şi oricât de grijuliu ar fi cu el tatăl.

(Mitropolitul Vladimir al Asiei Centrale)

(Cum să educăm ortodox copilul300 de sfaturi înţelepte pentru părinţi de la sfinţi şi mari duhovnici, Editura Sophia, București, 2011, p. 9)

De la același autor

Ultimele din categorie