Cum trecem prăpastia dintre generații
S-a creat o prăpastie între părinţi şi copii. Ca să dispară aceasta trebuie ca părinţii să se coboare în starea copiilor, iar copiii să treacă în cea a părinţilor.
Lumea a devenit ca o casă de nebuni. Copiii cei mici adorm la miezul nopţii, deşi ar trebui să adoarmă odată cu apusul soarelui. Sunt închişi în blocuri, în betoane, şi intră în programul celor mari. Ce să facă copiii, dar ce să facă şi părinţii? Vin copiii şi-mi spun: „Nu ne înţeleg părinţii”. Vin şi părinţii şi îmi spun: „Copiii noştri nu ne înţeleg”.
S-a creat o prăpastie între părinţi şi copii. Ca să dispară aceasta trebuie ca părinţii să se coboare în starea copiilor, iar copiii să treacă în cea a părinţilor. Iar dacă acum copiii nu-i chinuiesc pe părinţii lor, nici copiii lor, mai târziu, nu-i vor chinui pe ei. Dacă însă acum copiii nu ascultă şi îşi chinuiesc părinţii, şi copiii lor îi vor chinui mai târziu, pentru că vor acţiona legile duhovniceşti.
Părinte, unii copii spun că s-au vătămat din pricina dragostei părinţilor lor.
Nu au dreptate. Când copilul este cu mărime de suflet, nu se vatămă de dragostea părinţilor lui. Dacă însă exploatează dragostea lor, se va distruge. Daca un copil se vatămă de dragostea părinţilor, înseamnă că acel copil are o vătămare. Deşi ar trebui să-i fie recunoscător lui Dumnezeu pentru astfel de părinţi, pentru dragostea lor, el se mâhneşte că se poartă cu bunătate cu el în timp ce alţi copii nu au părinţi. Ce să mai spui! Când un copil nu recunoaşte pe părinţii lui ca binefăcătorii săi şi nu-i iubeşte – cu atât mai mult cu cât părinţii au frică de Dumnezeu – cum este cu putinţă să respecte şi să iubească pe Dumnezeu, marele lui Binefăcător şi Părinte al tuturor oamenilor, lucru care este foarte greu să-l înţeleagă în vârsta copilărească?
(Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovniceşti. Volumul I. Cu durere și dragoste pentru omul contemporan, Editura Evanghelismos, București, 2012, pp. 288-289)