Cum trebuie să procedeze părinţii când copilul nu ascultă şi se împotriveşte?

Dacă nu ascultă copilul şi se comportă urât, înseamnă că există o pricină. Pe copii îi ajutăm în problemele duhovniceşti mai ales prin exemplul nostru, şi nu prin constrângere. 

Părinte, atunci când copilul nu ascultă şi se împotriveşte, cum trebuie să procedeze părinţii?

Dacă nu ascultă copilul şi se comportă urât, înseamnă că există o pricină. Se poate ca el să fi văzut scene urâte, sau să fi auzit cuvinte murdare în casă sau în afara ei.

Oricum, pe copii îi ajutăm în problemele duhovniceşti mai ales prin exemplul nostru, şi nu prin constrângere.

Iar cel mai mult îi ajută mama, prin purtarea, prin ascultarea şi respectul ei faţă de soţ. Dacă în vreo problemă are o părere diferită faţă de cea a soţului, niciodată să nu şi-o exprime în faţa copiilor, pentru ca să nu o folosească cel viclean, niciodată să nu strice încrederea copiilor în tatăl lor, ci, chiar şi atunci când el este vinovat, ea să-l îndreptăţească. Dacă, de pildă, acesta se poartă urât, să le spună copiilor: „Tata este obosit, pentru că a lucrat toată noaptea ca să termine o treabă urgentă. Iar aceasta pentru voi o face”. 

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Viața de familie, traducere din limba greacă de Ieroschimonah Ştefan Nuţescu, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 101)

De la același autor

Ultimele din categorie