Gulii gratinate

Stil de viaţă

Gulii gratinate

Gulia este o legumă bogată în vitamina C și potasiu, mult prea puțin consumată, aceasta având însă un gust delicios, dulceag, asemănător verzei și ridichilor.

Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 gulii tinere cu tot cu frunze
  • o ceapă
  • 100 g de șuncă presată de calitate superioară
  • 200 ml de smântână pentru gătit
  • 100 ml de supă de pui
  • o lingură cu unt și una cu ulei de măsline presat la rece
  • 2-3 roșii
  • 80 g de cașcaval ras
  • sare și piper
  • o crenguță de rozmarin
  • o mână cu măsline fără sâmburi.

Guliile se curăță de coajă și se taie felii subțiri. Ceapa tocată mărunt împreună cu șunca se călesc în puțin unt și ulei de măsline, până când ceapa se înmoaie. Se adaugă frunzele de gulie tinere tocate mărunt, supa de pui și smântâna. Se asezonează cu sare și piper și se lasă 3-5 minute pe foc moderat, amestecând ocazional.

Rondelele de gulie se așază într-un vas termorezistent, alternând rondelele de gulie cu cele de roșii. După ce fundul vasului s-a umplut, presărați jumătate din cantitatea de măsline, turnați un strat de sos, apoi reluați cu feliile de gulie și roșii, măsline și sos. Ultimul strat trebuie să fie de sos, peste care puneți crenguța de rozmarin și cașcavalul ras.

Dați la cuptorul preîncălzit la 200ºC pentru 35 de minute sau până când stratul superior este rumen.

Poftă bună!

Citește despre: