Hristos în viețile tinerilor
Tinerii sunt țesături importante în societate. Poate exista vreo societate fără tineret? Evident că nu. Atunci, trebuie să ne asigurăm ca tinerii noștri să-și găsească locurile cuvenite în Biserică.
Tinerii joacă un rol vital în viața unei Biserici, deoarece ei sunt viitorul acesteia. Învățarea de la vârstnici iese în evidență, dar contribuțiile tinerilor au strălucit. Ei au fost întotdeauna purtători de steaguri ai Bisericii în particular și, cum Hristos se identifică cu Biserica, tinerii devin ambasadori ai lui Hristos. Pentru ca orice creștere tangibilă să aibă loc în orice comunitate creștină, tinerii trebuie să fie semnificativi în acel proces de creștere. Acesta este și motivul pentru care națiunile, țările și organizațiile se concentrează mai mult pe dezvoltarea tinerilor, ca viitorul unor astfel de investiții să nu fie niciodată improvizat sau orb. Prin urmare, este un imperativ pentru noi, cei din Biserica Ortodoxă, să pregătim asiduu tinerii pentru sarcinile cu care s-ar confrunta în mod natural în viitor. Abia atunci când ne-am hrănit tinerii, ei, la rândul lor, dezvoltă Biserica. Întrebările sunt: Ce atenție acordăm tinerilor și care este nivelul de devotament pe care tinerii îl acordă Bisericii?
Tinerii de astăzi au idealuri foarte înalte și, să negăm acest lucru, ar fi extrem de nedrept. Dar trebuie să recunoaștem că, de foarte multe ori, aceste idealuri se pot altera, pot fi pervertite, pot fi exploatate. Adesea, tinerii renunță la idealurile lor dacă bănuiesc că situația este fără speranță; dacă ajung la concluzia că nicăieri aceste idealuri nu pot fi împlinite. Din păcate, aceasta este evoluția obișnuită a evenimentelor de astăzi. Dezamăgirile duc la căderi abisale, adesea la adâncimi mai mici decât cele pe care le-au condamnat când idealismul lor era proaspăt. Acolo unde nu se întâmplă acest lucru, idealurile sunt exploatate de falși profeți ai binelui. Ignorând idealurile înalte și potențialul eroism moral al tinereții noastre, nu am reușit să-i familiarizăm cu exemplele noastre de astfel de eroism, manifestate de propriii noștri tineri, chiar și de cei foarte tineri, care L-au iubit pe Hristos și Biserica Sa în vârste trecute?
Tinerii sunt țesături importante în societate. Poate exista vreo societate fără tineret? Evident că nu. Atunci, trebuie să ne asigurăm ca tinerii noștri să-și găsească locurile cuvenite în Biserică. Așa cum tinerii sunt indispensabili în societate, tot așa sunt și în Biserică. Viitorul oricărei biserici poate fi caracterizat, ilustrat sau descifrat prin calitatea vieții pe care o trăiesc tinerii ei. Astfel putem spune: să vedem tinerii și vom vedea viitorul Bisericii. Ca atare, tinerii sunt implicați în mod central în dezvoltarea oricărei Biserici particulare și ipso facto a Bisericii universale. Există câteva departamente necesare în care tinerii ar trebui să se aventureze, dacă Biserica ar cunoaște vreo formă de dezvoltare.
În dezvoltarea Bisericii, viața spirituală a comunității nu poate fi vreodată compromisă. Spiritualitatea este ceea ce face ca o biserică să fie o adunare a poporului lui Dumnezeu. Prin urmare, tinerii trebuie să stimuleze spiritualitatea bisericii în moduri care să aducă o creștere rapidă și o transformare spirituală parohiei. Un alt aspect important pe care tinerii îl pot dezvolta în biserică este mandatul dat tuturor creștinilor de Hristos Însuși (Matei 28,19). Evanghelizarea este în centrul bisericii. Poate exista o biserică care să nu predice? Sensul unei biserici descrie o voce către lume. Tinerii nu trebuie să lase lucrarea de evanghelizare în seama membrilor mai în vârstă ai Bisericii. Vitalitatea și puterea tinerească sunt menite să-L învețe pe Hristos cu vehemență, așa cum au făcut-o Sfântul Pavel și alte figuri scripturale.
Tinerii trebuie să vină cu idei noi pentru diferite programe în care biserica ar putea dori să se angajeze. Tinerii trebuie să ia decizii contemporane, pentru a avansa Biserica în ceea ce privește găzduirea și organizarea de programe care o pot duce la cote mai mari. În plus, tinerii sunt obligați să se ajute unii pe alții în parohie; pentru că în ajutorul unora pentru alții este mișcarea pentru înaintarea Bisericii. Nu suntem egali, nu putem fi vreodată egali, iar unii vor avea mai mult decât ceilalți. Ei trebuie să fie legați în unitate (Psalmul 133).
Relația dintre Biserică și tineri este o reciprocitate simbiotică. Biserica este o mamă pentru tineri, în timp ce tinerii sunt copiii unei mame iubitoare. Așa cum tinerii au responsabilitate față de mamă (Biserică), și Biserica are responsabilitate față de dezvoltarea tinerilor ei. Pe lângă rolul tinerilor noștri și propria lor relație cu Biserica, trebuie neapărat să examinăm rolul părinților și al familiei ca parteneri și ajutoare în formularea acelei relații.
Biserica are sarcina principală de a instrui, preda și îndruma tinerii. Părinții și membrii Bisericii trebuie să pregătească tinerii, altfel se vor îndepărta de adevăr. Cuvintele din proverbe ne spun: pregătește-ți copilul pe calea Domnului, ca să nu se îndepărteze de ea. Cele mai multe dintre cauzalitățile pe care le suferim în legătură cu cei pierduți ai tinerilor noștri se bazează pe adevărul că aceștia nu au fost niciodată instruiți cu conștiință și sârguință în doctrina Ortodoxă de către părinții lor.
Biserica trebuie să-și sprijine tinerii. Este o alegere obligatorie. De ce? Tinerii nu pot sta singuri, fără sprijinul bătrânilor. În îndrumarea minții tinere, părinții, profesorii și preoții trebuie să-și sprijine copiii. Acest sprijin poate veni financiar, material, moral, spiritual, social și altele asemenea. Biserica trebuie să le vină în ajutor în vremuri de dificultăți.
Bătrânii din biserică trebuie să-și asume responsabilitatea de a organiza activități progresive pentru educarea și ocuparea tinerilor. Programe progresive, fructuoase, cum ar fi: prelegeri, discuții despre carieră, prelegeri despre sănătate, filme și piese de predare morală, studii profesionale și schimburi. Forumurile au putut fi împărtășite experiențe despre viața de familie, viața de căsătorie, viața profesională și vocațională etc.
Cum pot tinerii să rămână fără păcat? Noi, tinerii, trebuie să fim aproape de Biserică pentru că suntem în centrul și inima Bisericii. Trebuie să învățăm toate lucrurile pe care le putem învăța atunci când le putem învăța. De asemenea, trebuie să folosim oportunitatea de a avea în mijlocul nostru preoți, seminariști, cateheți, pentru a ne spori mai bine în credința și învățăturile ortodoxe. Suntem viitorul Bisericii Ortodoxe, viitorul de mâine, viitorul națiunii noastre. Cum vrem să arate această națiune în viitorul apropiat? Trebuie să rămânem neclintiți în credință și Iubire. Tinerii Îl ascultă pe Dumnezeu, ei sunt liderii zilei de mâine!
(Filip-Hristofor Cane, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Justinian Patriarhul” din București)
Grăuntele de muștar, aluatul și poarta cea strâmtă
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro