Icoana Maicii Domnului din Galata – scurt istoric
Această icoană își are numele de la unul dintre cartierele Constantinopolului – anume, Galata. Icoana s-a aflat în Biserica Maicii Domnului – Kasteliotissy, de lângă turnul Galata, până în secolul al XVII-lea.
Icoana Maicii Domnului din Galata este prăznuită pe 4 iulie. Această icoană își are numele de la unul dintre cartierele Constantinopolului – anume, Galata. Icoana s-a aflat în Biserica Maicii Domnului – Kasteliotissy, de lângă turnul Galata, până în secolul al XVII-lea.
O copie fidelă a icoanei Maicii Domnului din Galata a fost așezată în Biserica „Sfântul Tihon”, de lângă Poarta Arbat. Icoana era cinstită încă din secolul al XVII-lea, ca făcătoare de minuni.
Icoana Maicii Domnului din Galata a stat în Biserica Sfântului Tihon până în secolul al XX-lea, când biserica a fost închisă, iar icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost dusă la Muzeul Antireligios al Artelor, ce funcționa în vechea Mănăstire Donskoy, după care (în 1935) a fost mutată la Galeriile de Stat „Tretyakov”.
Icoana din Galata este de tip „Hodighitria” (Îndrumătoarea). Atât Maica Domnului, cât și Pruncul Hristos au pe cap coroane și în mâini însemne ale domniei.
Cum recunoaștem în icoane Serafimii și Heruvimii?
Reprezentarea arhanghelilor în icoane
Traducere și adaptare:Sursa:http://oca.orgCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro