Insuficiența venoasă cronică – interviu cu Dr. Ionela Adriana Vlăduțu

Interviu

Insuficiența venoasă cronică – interviu cu Dr. Ionela Adriana Vlăduțu

Facem și astăzi vizita la medic pentru a aduce informații importante pentru sănătatea noastră, a tuturor. Intrăm în cabinetul de medicină internă pentru a afla mai multe despre insuficiența venoasă cronică, o boală cronică progresivă ce afectează venele membrelor inferioare. O avem alături de noi pe doamna doctor Ionela Adriana Vlăduțu, medic specialist medicină internă, în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Doamna doctor, pentru început, spuneți-ne ce este insuficiența venoasă cronică?

Insuficiența venoasă cronică reprezintă afectarea întoarcerii venoase, care uneori cauzează disconfort, edem și modificări cutanate la nivelul extremităților inferioare.

Care sunt factorii de risc?

Printre factorii de risc, amintim:

- rude în familie cu varice

- obezitate

- graviditate

- sedentarism

- fumat

- munca desfățurată în picioare sau pe scaun perioade îndelungate.

Care sunt semnele sau simptomele care ar trebui să ne trimită la medic?

Insuficiența venoasă cronică poate să nu producă simptome, însă întotdeauna determină apariția de semne:

- senzație de plenitudine și greutate

- durere surdă

- crampe

- oboseală

- parestezii la nivelul gambelor.

Aceste manifestări se agravează când pacientul stă în picioare sau merge. Se ameliorează în repaus și la ridicarea membrelor inferioare.

Cum se pune diagnosticul de insuficiența venoasă cronică?

Diagnosticul presupune o anamneză riguroasă, punând întrebări legate de starea generală de sănătate, de bolile avute anterior, de simptome și un examen clinic care permite identificarea varicelor. Pentru a confirma diagnosticul de insuficiență venoasă cronică și pentru a stabili conduita terapeutică se efectuează un test eco-Doppler și uneori, după caz, o venografie.

Odată pus acest diagnostic, la ce tratament ar trebui să se aștepte pacienții?

Tratamentul insuficienţei venoase cronice este complex, se face în funcţie de stadiul bolii şi include terapia medicamentoasă (sistemică sau locală), terapia compresivă, terapia locală a ulcerului venos, scleroterapia, terapia endovasculară şi tratamentul chirurgical.

La final, vă rugăm, un sfat!

Dacă prezentați simptomele menționate și asociați oricare din factorii de risc, programați-vă, preventiv, la un consult de medicină internă.

***

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427

Interviul în format AUDIO îl puteți asculta AICI.

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: