Ce rol are împărtășirea copiilor mici?

Foto: Oana Nechifor

Preacuvioase părinte, ce repezinta Împărtășania atunci când este oferită unui copil cu vârsta mai mică de 1- 3 ani? Ce rol are mai exact această practică atâta vreme cât nu există și procesul de mărturisire a păcatelor ? Există o practică din ce in ce mai răspândită să se împărtășească copiii după slujba de Duminica.

17 August 2016

Soră Adela, mântuitoarea obișnuință a desei împărtășiri trebuie să o deprindem din copilărie. Cu adevărat că pruncii nu înțeleg rostul și taina dumnezeieștii Cuminecături. De aceea responsabilitatea împărtășirii lor revine părinților, familiei. În ultimii ani am observat o reînviere a dorinței părinților de a-și împărtăși copiii cât mai des, săptămânal chiar. Cunosc familii ce respectă frumoasa rânduială la fiecare Sfântă Liturghie la care participă. Se vor întreba unii: cum vedem rezultatul acestui act liturgic? Hristos, prezent în cei mici, îi zidește sufletește, încât ei sunt sociabili, cu o frumusețe și o liniște aparte. Deși nu înțeleg foarte bine rostul lor acolo, comportamentul micuților denotă faptul că învață și chiar știu ce înseamnă să petreci în compania lui Dumnezeu și a sfinților Săi în Biserică.

Cât privește Taina Spovedaniei la cei mici sub 7 ani, ea nu este necesară potrivit Părinților Bisericii deoarece, până la acea vârstă, copii nu au discernământul de a face clar diferența dintre bine și rău.

Așadar, vă îndemn să vă împărtășiți pruncii (dacă aveți) cu toată încrederea și bucuria!

            Cu bune doriri, pr. Mihail

alina a răspuns:
17 August 2016

De la ce varsta sa impartasesc copiii fara sa manance? Multumesc

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 August 2016

Doamne ajută!

Nu putem vorbi de o vârstă fixă pentru că fiecare copil este diferit și în plus fiecare preot poate avea o abordare sau alta în aceste situații. Cel mai bine este să vă întrebați părintele duhovnic/paroh cu privire la asta și să procedați așa cum vă va sfătui.

Cu gânduri bune, 

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons