Ce să fac atunci când nu mai am încredere în duhovnic?

Întreabă preotul

Ce să fac atunci când nu mai am încredere în duhovnic?

    • Ce să fac atunci când nu mai am încredere în duhovnic?
      Foto: Magda Buftea

      Foto: Magda Buftea

Claudia
întreabă:

Ce să fac atunci când nu mai am încredere în duhovnic? E bine să discut cu el acest lucru chiar dacă există posibilitatea să se supere?

pr Andrei Atudori a răspuns:
9 Martie 2017

Doamne ajută!

Încrederea în duhovnic este esențială! Nu doar că este bine, ci este absolut necesar să discutați acest lucru cu părintele duhovnic, indiferent de modul în care va primi acest lucru. În mod normal ar trebuie să accepte situația ca atare și ajungeți împreună la o soluție. Vorbiți despre cauzele acestei neîncrederi. Pot fi motive obiective sau motive subiective. Dumnezeu vă va lumina să luați deciziile cele mai înțelepte! 

Dacă situația nu se îmbunătățește, cereți binecuvântare să vă găsiți un alt duhovnic.

În tot cazul, aveți în vedere faptul că a schimba duhovnicul des sau fără motiv întemeiat este păgubos pentru suflet.

Nu neglijați rugăciunea pentru părintele duhovnic. Iată ce spune un părinte despre neîncrederea în duhovnic, rolul diavolului în aceasta și despre rugăciunea pentru el: 

„Aceasta este o problemă foarte gravă şi, din păcate, nu neapărat o atât de mare excepţie. Câteodată diavolul, prin intrigile sale, încearcă să se aşeze între noi şi duhovnicul nostru. Dacă diavolul reuşeşte să despartă credinciosul de duhovnicul său, a câştigat deja destul teren în sufletul celui nemulțumit. 

Trebuie, în primul rând, să luptăm pe plan duhovnicesc împotriva îndoielii, împotriva calomniei şi, chiar dacă defectele părintelui duhovnicesc sunt evidente, să nu ne abatem ochii asupra lor, după cum spune Scriptura, că nu trebuie să dezvăluim lumii „goliciunea” spirituală a părintelui nostru. Să ne rugăm pentru el, să postim pentru el, pentru ca Dumnezeu să nu retragă harul de părinte duhovnicesc al duhovnicului.” (Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard)

Dumnezeu să vă lumineze!

pr. Andrei

Claudia a răspuns:
9 Martie 2017

Vă mulțumesc din suflet pentru sfat! O sa țin cont de el având în vedere ca nu as vrea sa îmi schimb duhovnicul pe care îl am de câțiva ani! O zi binecuvântata! Doamne ajută!

Teofana a răspuns:
9 Martie 2017

Din pacate si eu ma confrunt cu aceasta problema. Chiar ieri am scris la aceeasi sectiune despre problema mea. Si noi (familia mea) aveam incercari cu parintele duhovnicesc. Problema este ca refuza sa ne primeasca la spovedit (desi intre noi sunt 200km). Cand anuntam ca voim sa venim, ne spune ca este obosit si nu poate. S-a intamplat sa ajungem chiar pana la usa chiliei (cumva am dat buzna) si sa nu ne deschida. Ne-am intors nespovediti. Problema este ca are cativa ucenici pe care ii primeste frecvent, vrbesc la telefon. Dar pe noi (si mai sunt si alti ucenici a sfintiei sale in aceasta situatie ca noi) ne refuza. Am discutat deschis acestea si situatia s-a inrautatit. Parintele spune ca nu are ganduri si ca este doar obosit si bolnav dar simtim ca nu mai primeste cuvantul nostru ca inainte. Discutiile sunt reci si seci. Cel putin asa simtim noi. Ce sa facem? Tinem foarte mult la parintele si nu as vrea sa plecam (m-am spovedit timp de 15 ani la acelasi duhovnic, dupa care cu blagoslovenie ne-am mutat aici de 3 ani) dar simt ca nu ma pot spovedi deschis de teama ca parintele se va supara. Ori asa nu se poate, numai pe jumatate. Ce sa facem cand vedem ca parintele este partinitor cu ucenicii? sarutam dreapta si bogdaproste!

Al a răspuns:
14 Martie 2017

Doamne ajuta!

Sper sa ma puteti ajuta caci eu am o mare problema pe aceeasi tema. Timp de aproape 8 ani eu si sotul ne-am spovedit la acelasi duhovnic. Acum 2 ani insa avand niste necazuri mari am vorbit cu acesta si noua ni s-a parut ca ne trateaza cu indiferenta asa ca am decis sa il schimbam. Am luat binecuvantare de la el si ne-am dus la un alt preot care ne-a primit si care intre timp ne-a botezat si copilasul. Problema este ca eu nu pot fi sincera la spovedanie la acest nou duhovnic care imi este si cumatru. Sunt lucruri din trecut care din pacate au revenit si in prezent si nu-i pot marturisi toate acestea pentru ca as face rau unor oameni. Iar daca ii spun ca vreau sa-l schimb s-ar supara foarte tare si ar trebui sa-i explic si sotului situatia care si asa e destul de dificila. Cumva simt ca diavolul m-a pus la colt si am nevoie sa ma spovedesc curat. Intrebarea ar fi.....: pot sa ma intorc la fostul meu duhovnic dar sa nu trebuiasca sa-i spun asta si cumatrului meu? E vreo iesire din situatia asta? Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat.Multumesc si Dumnezeu sa va dea sanatate!

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Martie 2017

Doamne ajută!

Este nevoie să luați biencuvântare de la actualul duhovnic pentru a merge la alt părinte (fie el și fostul duhovnic). Sunteți într-o situație complicată dar a alege calea „ascunsă” nu va face decât să complice și mai mult lucrurile. Vorbiți cu soțul și cu duhovnicul actual și căutați să înțeleagă, fără a intra în detalii, că sufletul dumneavoastră are nevoie de alt duhovnic în aceste momente, că faptul acest nu are legătură cu cel actual (și cumătru)... Este posibil să ieșiți din situația acesta însă este foarte important să vă alegeți bine cuvintele! Nu uitați că românul zice de mult că minciuna are picioare scurte! Gândiți-vă de exemplu, cum îi veți motiva duhovnicului cumătru faptul că nu ați mai mers la spovedit?! Sau credeți că puteți avea un duhovnic real și unul „de formă”?! Așa ceva este groaznic pentru suflet! Vedeți? O minciună nu va face decât să atragă și alte minciuni! Rugați-L pe Dumnezeu să vă lumineze și să rânduiască ce este mai bine pentru sufletul dumneavoastră și pentru întreaga familie!

pr. Andrei

Emanuela a răspuns:
1 August 2017

Eu as vrea sa stiu de ce, de unde si pana unde trebuie binecuvantarea duhovnicului ca sa il schimb. Nu am incheiat contract cu el, nu ii sunt datoare cu nimic. Mi se pare o regula inutila, menita doar sa creeze situatii problematice pentru cei care chiar iau in seama aceste lucruri. Daca vreau sa merg sa vorbesc cu alt preot, nu vad de ce ar trebui sa dau socoteala cuiva si sa ii cer voie celui cu care vorbeam inainte.

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 August 2017

Nu îi sunteți „datoate cu nimic”?! Îmi pare rău dar este evident că nu ați înțeles încă ce înseamnă să ai un duhovnic și ce implică legătura dintre duhovnic și cei pe care îi spovedește, Dumnzeu să vă lumineze! 

Pe scurt, lucrurile stau așa: dacă un preot v-a dat un conon la spovedanie (oricât de mic sau de orice natură) niciun alt preot, în afară de el, nu vă poate dezlega. E nevoie să aveți dezlegarea lui și apoi vă puteți spovedi la altcineva. 

pr. Andrei

Emily a răspuns:
14 Martie 2017

Celor doua surori intru Domnul le pun o intrebare, ca un om pacatos si (ni)mic ce sunt: oare cum a ispitit diavolul pe Eva, nu cumva aruncand samanta indoielii in mintea si in sufletul ei? Eu sunt sigur ca daca nu erau duhovnici buni, nu ati fi avut astfel de probleme.

Serban a răspuns:
19 Martie 2018

Sarutmana Parinte pentru raspunsurile de pe acest Site,va multumesc tuturor celor care ati postat intrebari ca mare folos am luat din cele citite.
Parintele meu duhovnic Dumnzeu sa-i dea sanatate si intelepciune,mi se parea unpiculet mai rece fata de mine ba chiar eram putin suparat si nu stiam cum sa fac sa merg la un alt parinte sa ne spovedim eu -sotia,fetita de 11 Anisori,dar acum mi-am dat seama ca toate vin de la vrajmas,diavolul vroia sa isi bata joc de mine...am sa-i spun Domnului meu totul la prima Sfanta Spovedanie,sunt sigur ca Bunul si Milostivul Dumnezu ma iarata.

Dumnezeu sa ne ierte fratilor ca mari pacatosi mai suntem.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: