Rugăciunile din Sfântul Altar se citesc în taină sau cu voce tare?

Întreabă preotul

Rugăciunile din Sfântul Altar se citesc în taină sau cu voce tare?

    • Rugăciunile din Sfântul Altar se citesc în taină sau cu voce tare?
      Foto: Florentina Mardari

      Foto: Florentina Mardari

Petru
întreabă:

Am observat că, în bisericile din Brașov, preotul rostește rugăciunile cu voce tare, astfel încât Sfânta Liturghie aduce mai multă bucurie. Mă întreb: de ce nu se introduce acest obicei în toate bisericile din România? Cred ar fi de folos vieții duhovnicești a creștinilor. Știți motivul pentru care nu se face acest lucru?

7 Februarie 2017

Frate Petru, citirea cu voce tare a rugăciunilor din Liturghier este practicată mai mult în bisericile ortodoxe din Occident, încercându-se prin aceasta ca participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie să fie mai activă. Însă, potrivit îndrumărilor din Liturghier (cartea de cult care conține și rânduiala  Sfintei Liturghii) preotul este îndemnat să citească acele rugăciuni în taină. Iată ce spune cartea de cult înaintea cântării Heruvicului, când slujitorul are de citit o frumoasă rugăciune în sfântul altar: „Preotul, aflându-se înaintea Sfintei Mese, citește în taină (rugăciunea n.r.)”.

Dacă Sfântul Sinod, la o ediție viitoare a Liturghierului, va introduce citirea „rugăciunilor de taină” cu voce, atunci toți preoții, respectând prevederile tipiconale, vor trebui să facă ce spune cartea. Deocamdată, nu greșesc! Însă, nu puteam spune că cei care deja au introdus această rânduială greșesc, deoarece practica a arătat că credincioșii sunt mai atenți și participă cu mai multă evlavie la dumnezeiasca Liturghie. Dar, și în această situație, trebuie să se țină foarte mult la liniște și la armonia slujbei. Dacă strana va cânta la fel de tare, dacă în biserică este cor, iar preotul citește cu voce tare rugăciunile, nu știu cât cei din biserică vor înțelege conținutul rugăciunilor citite de preot, peste cântările de la strană. Se creează mai mult așa, o disonanță, care poate obosi.

Cu bune doriri, pr. Mihail

Adeodatus a răspuns:
7 Februarie 2017

Preotul zice rugaciunile cu voce tare iar strana canta mai incet. Da, capteaza atentia credinciosilor, indemnandu-i la mai multa rugaciune. Ei nu sunt simpli spectatori, ci impreuna rugatori cu preotul. Trebuie sa existe un echilibru, o armonie, cu alte cuvinte, O SINGURA VOCE INALTATA LA CER.

Laurentiu a răspuns:
7 Februarie 2017

Doamna ajuta Parinte,

Sunt partial de acord cu acest comentariu. Daca tin bine minte Sf Nicolae Cabasila spune ca rugaciunile trebuie citite cu voce tare pentru ca participarea liturgica sa fie mai mare. Eu merg in Bucuresti la o biserica unde toate rugaciunile se citesc cu voce tare si este foarte foarte inaltator. Acele rugaciuni sunt atat de patrunzatoare si speciale incat chiar simti ca faci parte din Dumnezeiasca Liturghie.
Trist este ca apoi cand mergi la o Liturghie si nu se citesc cu voce tare rugaciunile, parca este totul trecator si repede.

Eu nu inteleg de ce in Ardeal se citesc Ectenii care in Muntenia nu se citesc, Ectenii care sunt unele dintre ele inaltatoare.

Doamne ajuta.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: