În timpul Botezului poate ține un alt invitat lumânarea, în locul nașilor?

Foto: Oana Nechifor

Eu și tatăl copilului meu suntem de religii diferite. Cu toate astea, el a fost de acord sa botezăm copilul ortodox. Nașii aleși pentru copil sunt ortodocși, însă cumnatul meu vrea să participe și el la botez, dar este ateu - nebotezat. Ar putea să țină lumânarea în cadrul slujbei? Sau cum anume ar putea fi implicat?

21 Iunie 2017

Nașii de botez au niște îndatoriri esențiale: rostirea lepădărilor în numele pruncului, rostirea Simbolului de Credință, ținerea, primirea pruncului imediat după cufundarea în cristelniță, purtarea copilului în vremea mirungerii și ducea lui către Sfântul Altar, în vederea împărtășirii. Tot nașii trebuie să primească din mâna preotului lumânarea aprinsă, ce se înmânează după ce copilul a fost  botezat. Nu văd de ce ar trebui să țină lumânarea altă persoană, de vreme ce pruncul are nănașii de față.

Nu este bine să transformăm Sfânta Slujbă a Botezului într-un prilej de socializare și bucurie secularizată. Toți ceilalți participanți asistă, se bucură duhovnicește și se roagă pentru mântuirea noului botezat, devenit membru al Bisericii. În cazul în care cineva tânjește să țină lumânarea în mână, îndemnați-l să devină el însuși nănaș – și atunci se va bucura deplin de acest  moment înălțător.  

Cu bune doriri,

pr. Mihail

Lazăr a răspuns:
27 August 2017

Există personajul numit moașă în cadrul Tainei Sfântului botez ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
31 August 2017

Doamne ajută!

În cadrul rânduielii Tainei Sfântului Botez nu există nicio mențiune cu privire la moașă.

Singura referire la moașă (în sensul de bază al cuvântului, adică „ Femeie (cu pregătire specială) care asistă și îngrijește femeile la naștere.”) este în rânduiala de rugăciuni la ziua unde se află o rugăciune specială pentru moașa care „a ridicat pruncul” adică a asistat la naștere.

pr. Andrei 

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons