Katholikonul Mănăstirii Grigoriu
În biserica centrală a Mănăstirii Grigoriu, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, se află Icoana bizantină a Maicii Domnului „Odighitria”, darul Mariei Asanina Paleologhina de Mangop, soţia Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. În mănăstire icoana este cunoscută sub denumirea de „Maica Domnului-Paleologhina” şi este singura icoană veche care a scăpat din toate incendiile.
Katolikonul este construit în stil athonit şi are dimensiunile 24x13 metri şi 11,3 metri înălţime. Construcţia lui a început după incendiul din 1761.
Pereţii naosului şi pronaosului au fost îmbrăcaţi în frescă în anul 1779, de către călugării Gavriil şi Grigorie, din Kastoria. Iconostasul, minunat sculptat în lemn, a fost instalat odată cu pictarea bisericii.
Pridvorul bisericii a fost adăugat ceva mai târziu, undeva prin anul 1840, în vremea păstoririi stareţului Neofit, iar Paraclisul Sfântului Gheorghe a fost zidit în partea de nord a Katholikonului în anul 1851. Biserica centrală este închinată Sfântului Ierarh Nicolae.
În naos, lângă coloana din dreapta, se află Icoana bizantină a Maicii Domnului „Odighitria” (40x32 centimetri), darul (1497) Mariei Asanina Paleologhina de Mangop, soţia Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi mama voievodului Bogdan al Moldovei. În mănăstire icoana este cunoscută sub denumirea de „Maica Domnului-Paleologhina” şi este singura icoană veche care a scăpat din toate incendiile.
În naos se mai păstrează o serie de icoane minunate, printre care: icoana Sfântului Nicolae şi icoana Maicii Domnului Galaktotropousa.
Mănăstirea Sfântul Pavel – Pelerinajul părintelui Cleopa la Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro