Liliacul, plantă de leac cu parfum suav

Stil de viaţă

Liliacul, plantă de leac cu parfum suav

Liliacul, pe lângă faptul că ne încântă cu parfumul și varietățile sale coloristice, are și proprietăți terapeutice, fiind folosit la tratarea unor afecțiuni, precum bolile reumatice, hepatice, repiratorii, digestive etc.

Liliacul are proprietăți astringente, tonice, revulsive, calmante, vasodilatatoare, vermifuge, decolorante, stomahice, antireumatice, în scop terapuetic folosindu-se toate părțile plantei, mai puțin rădăcina.

Infuzia din flori uscate de liliac este recomandată persoanelor care suferă de balonare, probleme hepatice, stări de vomă, febră, afecțiuni respiratorii, stimularea bilei. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori uscate la o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat pentru 10 minute, după care se strecoară și se consumă o cană pe zi, la nevoie.

Infuzia preparată dintr-o lingură cu flori la o cană de apă clocotită se folosește în cazul durerilor lombare, consumându-se câte o lingură, de 4 ori pe zi. Se lasă la infuzat timp de o oră.

Infuzia din muguri de liliac este recomandată bolnavilor de glaucom și diabet. Pentru diabet, infuzia se prepară adăugând într-un litru de apă fierbinte, o lingură de muguri uscați. Din acest preparat se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi. Pentru glaucom se prepară o infuzie dintr-o lingură de muguri la o cană cu apă fierbinte. Când infuzia este călduță, se strecoară și se aplică comprese pe ochi, timp de 15 min.

Ceaiul din frunze de liliac este de ajutor în caz de arsuri. Pentru preparare, aveți nevoie de o mână de frunze și jumătate de litru de apă. Frunzele spălate în prealabil, se pun la fiert în apă și se lasă până se înnegrește apa, după care se lasă la răcit. Când preparatul este călduț, se înmoaie o compresă sterilă și se aplică pe rană, fixând apoi cu un bandaj elastic. Pansamentul se lasă pentru 24 de ore, umezind la nevoie (pansamentul nu trebuie să se usuce în acest interval!) cu ceai, după care se înlătură pansamentul și se curăță rana. Vindecarea va fi grăbită, minimalizând cicatricile.

Decoctul din frunze fierte în lapte dulce se folosește la curățarea tenului, fiind benefic în cazul pielii iritate, arse de soare, înroșite sau care prezintă pete.

Infuzia preparată prin strivirea frunzelor și lăsarea lor în apă călduță pentru 15-20 de minute, au efect tonic asupra pielii, redându-i elasticitatea și luminozitatea.

Unguentul din flori de liliac este recomandat pentru bolile reumatismale, acesta preparându-se astfel: 40g de flori se pun la macerat într-un litru de ulei de măsline, de sâmburi de struguri sau vegetal, pentru 14 zile, într-un loc cald, ferit de lumină. După trecerea ascestui interval, se poate folosi, utilizând preparatul pentru masarea ușoară a zonelor dureroase.

* Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: