Lipii fără drojdie
Delicioasele lipii se prepară relativ ușor, cu minimum de ingrediente pe care oricum le avem, de obicei, în casă.
Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 300 g de făină albă
- 175 ml de apă clocotită
- 40 ml de ulei
- o linguriță cu sare.
Puneți într-un bol făina și făceți-i o gaură în mijloc. Puneți sarea în apa clocotită și amestecați până se dizolvă, după care adăugați și uleiul, amestecați și turnați peste făină.
Amestecați cu o lingură din lemn, încorporând cât mai mult aluat.
Când nu se mai poate amesteca aluatul cu lingura de lemn, treceți la frământat, aproximativ 15 minute. Vă dați seama că aluatul nu mai trebuie frământat când acesta devine elastic, nu mai este lipicios și este destul de ferm.
Dați-i o formă de bilă și împachetați-l într-o folie alimentară, lăsându-l să stea apoi pentru 20-30 de minute.
Desfaceți apoi aluatul și puneți-l pe masa de lucru pe care ați presărat puțină făină în prealabil. Aplatizați-l și tăiați-l în 4 bucăți. Dați fiecărei bucăți formă de bilă și acoperiți-le cu un șervet de bucătărie ușor umed.
Pentru a da formă rotundă lipiilor, luați câte o bilă de aluat și modelați-o pe masa de lucru presărată cu puțină făină, folosindu-vă de un sucitor. Aveți grijă să nu o faceți cu diametrul mai mare decât tigaia în care o veți coace.
Prăjiți apoi lipiile într-o tigaie neaderentă încinsă până se umflă, semn că o puteți întoarce să o coaceți și pe cealaltă parte.
Lipiile pot fi mâncate calde sau reci, în loc de pâine.
Poftă bună!
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro