Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca în iconografie

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este reprezentată în scena primirii Împărtășaniei, în zona ce face trecerea dinspre pronaos spre naos, alături de Sfântul Zosima. Prin această amplasare, în punctul de trecere de la spaţiul din afară (pronaosul) către cel în care se împlineşte Sfânta Împărtăşanie (naosul), Sfânta Maria Egipteanca ne transmite că doar prin pocăinţă se poate ajunge la mântuire.

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este zugrăvită, conform Erminiei picturii bizantine a lui Dionisie din Furna, sub chipul unei pustnice, cu părul alb și scurt până la grumaz, având trupul gol, uscat și înnegrit de arșiță, acoperită doar cu mantia pe care i-a aruncat-o Sfântul Zosima.

De obicei, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este reprezentată în ca­drul programului iconografic în scena primirii Împărtășaniei, care este zugrăvită pe glaful deschiderii ce face trecerea dinspre pronaos spre naos, alături de Sfântul Zosima. Prin această amplasare în punctul de trecere de la spaţiul din afară (pronaosul), către cel în care se împlineşte Sfânta Împărtăşanie (naosul), Sfânta Maria Egipteanca ne transmite, prin modelul vieții ei, că doar prin pocăinţă se poate ajunge la mântuire.

De asemenea, Cuvioasa mai este zugrăvită și în icoana de hram de pe catapeteasmă, atunci când este ocrotitoarea lăcașului de cult.

De la același autor

Ultimele din categorie