LIVE în Duminica Ortodoxiei: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, alături de ierarhi, duhovnici și profesori de renume, într-o întâlnire despre Ortodoxia din vremurile noastre

Ortodoxia în lume

LIVE în Duminica Ortodoxiei: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, alături de ierarhi, duhovnici și profesori de renume, într-o întâlnire despre Ortodoxia din vremurile noastre

În Duminica Ortodoxiei, pe 21 martie, de la ora 19.00, site-ul Pemptousia organizează conferința online „Mesajul ortodoxiei către omul modern (sau către vremurile noastre)”. La întâlnire vor participa Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ierótheos Vlachos, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ieronim al Larisei, arhimandritul Zaharia Zaharou de la Essex, starețul Efrem Vatopedinul, prof. Georgios Mantzaridis din Grecia și prof. Symeon Paschalides. Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom și va fi transmis live pe conturile de Facebook și YouTube ale Portalului doxologia.ro.

Site-ul Pemptousia și organizatorii conferinței vor oferi credincioșilor români și străini traducere în română și în engleză. De asemenea, aceștia au transmis că la acest eveniment nu se fac înscrieri pentru a participa la discuție.

Întâlnirea va fi transmisă în direct pe conturile de Facebook și YouTube ale Portalului doxologia.ro.

Cine sunt invitații conferinței?

Patriarhul Bartolomeu s-a născut în anul 1940, în insula Imvros (Gökçeada, pe teritoriul actual al Turciei). A studiat la Seminarul de la Halki (Istanbul), la Universitatea Gregoriană din Roma, la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia) şi la Universitatea din Munchen (Germania). În anul 1991, după trecerea la cele veşnice a Patriarhului Ecumenic Dimitrie I este ales, în unanimitate, în demnitatea de Patriarh Ecumenic, la vârsta de 51 de ani.

Înaltpreasfințitul Ierótheos Vlachos s-a născut în Ioannina în 1945 și a studiat la Facultatea de Teologie din Tesalonic, remarcându-se ca student eminent, ucenic al reputatului patrolog Panaghiotis Xristou. A preferat viața monahală carierei academice, care îi era foarte la îndemână. În 1971 a fost hirotonit diacon, iar în 1972, preot, și a slujit în cadrul mitropoliilor Edesei, Peli și Almopia, Thiva și Levadia și în Arhiepiscopia Atenei ca predicator și îndrumător al tinerilor. În 1995 devine Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Ieronim al Larisei s-a născut în Atena în anul 1971, a absolvit două facultăți (Drept și Teologie) și vorbește patru limbi străine: engleza, germana, olandeza și turca. Ales în data 5 octombrie 2018 de către Sfântul Sinod al Bisericii Greciei în demnitatea de Mitropolit de Larisa și Tyrnavos, Arhimandritul Ieronim Nikopoulos, el a fost hirotonit arhiereu în data de 7 octombrie 2018, în timpul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Mitropolitană din Atena.

Părintele arhimandrit Zaharia Zaharou este unul dintre cei mai profunzi trăitori și mărturisitori contemporani ai credinței ortodoxe. Este ucenicul Părintelui Sofronie Saharov care, la rândul său, a fost ucenic al Sfântului Siluan Athonitul. În prezent, Părintele Zaharia este duhovnic în Mănăstirea întemeiată de Părintele Sofronie, „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia.

Părintele Efrem Vatopedinul s-a născut în 1956 în localitatea Peristeronopighí din Cipru. După încheierea studiilor liceale, în 1974 a intrat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena. A absolvit în 1978 şi s-a întors în Cipru unde, în 1979 a fost numit profesor la Şcoala Bisericească „Apostolul Varnava” din Nicosia. În 1981 a hotărât să devină monah la Sfântul Munte, intrând în obştea lui Gheronda Iosif. A fost hirotonit diacon în 1983 şi preoțit în 1984. După ce a fost ales egumen la Vatoped, Părintele Efrem a preluat administrarea mănăstirii şi îndrumarea duhovnicească a monahilor acesteia.

Profesorul Georgios Mantzaridis s-a născut în Tesalonic în anul 1935, unde a devenit, în 1957, licențiat al Facultății de Teologie, instituţie de învăţământ cu care s-a identificat timp de 50 de ani. În anul 1960 a primit titlul de Doctor în Teologie al Facultăţii de Teologie din Tesalonic, cu teza „Activitatea învăţătorească a lui Origen”, fiind ulterior autor al unui impresionant număr de titluri (peste 200) sub formă de monografii, studii, articole şi ediţii critice ale unor opere patristice, cu impact major în cercetarea teologică.

Profesorul Symeon Paschalidis predă hagiografie la Universitatea Aristotel din Salonic, cea mai mare instituție de învățământ superior din Grecia. De asemenea, este președintele Institutului Patriarhal pentru studii patristice.

Citește despre: