Chilia „Zămislirii Maicii Domnului de către Sfânta Ana” – Kareia, Athos

Chilia „Zămislirii Maicii Domnului de către Sfânta Ana” din Kareia aparţine Mănăstirii Iviron și este una din cele mai vechi așezăminte athonite cu viaţă monahală neîntreruptă.

Chilia a fost ctitorită în anul 1640 de către un nevoitor pe nume Daniil. Până astăzi se păstrează câteva icoane de la prima catapeteasmă, pe care este însemnat şi numele ctitorului. Vechiul paraclis din secolul al XVII-lea, zidit la nivelul solului, nu se mai păstrează. Biserica nouă a chiliei, zidită în 1792, se află la etaj şi este mult mai mare.

Chilia are o bibliotecă importantă care conţine inclusiv manuscrisul original al Vieţii Sfântului Nicodim Aghioritul. Chilia deţine şi o importantă colecţie de icoane şi foarte multe sfinte moaşte. Afară de manuscrise, sunt și câteva ediţii foarte vechi de cărţi.

În anii 1870, la această chilie s-au aşezat părinţii greci Policarp şi Lazăr, retraşi de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon – Rusikon, după impunerea obştii ruseşti.

Un alt nevoitor a chiliei a fost părintele Teodosie (†2012), care a trăit aici 73 de ani.

Astăzi, stareţ al chiliei este părintele Antipa, psalt cunoscut în întreg Sfântul Munte. Părintele Antipa a venit la chilie în anul 1997 de la Mănăstirea Dohiariu şi de atunci s-a ocupat de restaurarea aşezământului.

De la același autor

Ultimele din categorie