Lida (Lod) – orașul Sfântului Gheorghe
După tradiţie, aici s-a născut şi a fost înmormântat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Astfel, începând cu secolul V, oraşul a devenit loc de pelerinaj creştin.
Străvechea cetate Lida apare menţionată întâia dată în lista cetăţilor cucerite de Tutmosis al III-lea în secolul al XIV-lea î.Hr. Reconstruită de seminţia lui Veniamin (I Paralipomena 8, 12) şi mai târziu anexată la Samaria, Lida a fost una dintre importantele cetăţi cucerite de Macabei (I Macabei 11, 34). Romanii i-au conferit privilegii politice şi statut de oraş, cu numele Diospolis.
În Lida, Sfântul Petru l-a vindecat pe Enea care era paralitic de opt ani (Faptele Apostolilor 9, 32-35). Această minune a avut ca efect convertirea multor locuitori ai cetăţii, astfel că în Lida s-a înfiripat de timpuriu o comunitate creştină. În secolul al IV-lea aici era reşedinţă episcopală şi tot în Lida s-a ţinut un sinod împotriva ereziei pelagiene.
După tradiţie aici s-a născut şi a fost înmormântat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Astfel, începând cu secolul V, oraşul a devenit loc de pelerinaj creştin.
În secolul X, biserica şi mormântul Sfântului Gheorghe au fost incendiate de musulmani. Iar în secolul al XII-lea, pe acelaşi loc, cruciaţii au construit o biserică nouă care, mai târziu, a fost transformată în moschee.
În anul 1873, Patriarhia de Ierusalim a cumpărat de la musulmani o parte din moschee, care includea porţiunea de pământ pe care se afla mormântul sfântului şi a preschimbat-o în biserică. Iar în anul 1893 a fost construită o mănăstire ortodoxă în apropiere.
Astăzi, Lida (Lodd) are o populaţie circa 60000 de locuitori şi este un important nod feroviar şi aerian prin aeroportul internaţional Ben-Gurion. Mulţime de pelerini poposesc zilnic la Biserica Sfântului Gheorghe pentru a se închina la mormântul purtătorului de biruinţă.
(Foto) Biserica şi mormântul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din Lodd (Lida) – Israel
Paraclisul „Sfântul Ioan Botezătorul” – Hilandar
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro