Mănăstirea Sfintei Cuvioase Teodora – Tesalonic, Grecia

În biserica mănăstirii, în pronaos, se păstrează moaştele Sfintei Teodora din Tesalonic şi moaştele Cuviosului David al Tesalonicului.

Mănăstirea Sfintei Teodora se află în centrul oraşului Tesalonic, în apropierea pieţei Aristotel, pe strada ce duce către biserica „Sfânta Sofia”. Mănăstirea funcţionează drept cămin pentru monahii din Grecia şi din celelalte ţări ortodoxe ce studiază Teologia la Tesalonic.

În biserica mănăstirii, în pronaos se păstrează moaştele Sfintei Teodora din Tesalonic. Sfânta Teodora s-a născută în insula Eghina, din părinţi dreptcredincioşi, în perioada iconoclastă, în vremea împăratului Mihail al II-lea Valvos (820-829). La îndemnul părinţilor, s-a căsătorit la vârsta potrivită şi a născut o fiică. După aceea, din cauza năvălirii barbarilor, s-a mutat în cetatea Tesalonic, unde și-a crescut fiica purtând mare grijă de curăția sufletului ei și făcând-o mireasa lui Hristos.

După moartea soţului ei, Sfânta Teodora a mers în mănăstire alături de fiica sa şi a primit tunderea în monahism. A avut o viaţă îmbunătăţită, încât, nu numai în viaţă, ci şi după moartea sa multe minuni a făcut. După câţiva ani de la trecerea la Domnul a fost descoperit în chip minunat trupul său neatins de stricăciune şi răspândind bună mireasmă. Cinstitele moaşte ale Sfintei Teodora se păstrează astăzi în Tesalonic, în mănăstirea închinată ei. În curtea mănăstirii se găseşte şi izvorul Sfintei Teodora, a cărui apă este cunoscută ca tămăduitoare.

Tot în aceeaşi biserică se află şi moaştele Cuviosului David din Tesalonic. Acest sfânt s-a născut la Tesalonic şi s-a nevoit mai întâi în mănăstirea Sfinţilor Mucenici Teodor şi Mercurie, cea numită Kukuliaton, din apropierea cetăţii Tesalonicului. El s-a nevoit vreme de trei ani într-un migdal. Mai apoi, el şi-a continuat nevoinţele într-o chilie pe care şi-a zidit-o sub acel migdal. S-a strămutat la cereştile locaşuri la anul 540. După dorinţa sa, trupul Cuviosului a fost îngropat în Mănăstirea Aproiton.

Sfintele sale moaşte au rămas în locul în care au fost depuse, până în epoca cruciadelor. În vremea stăpânirii casei de Montferrat asupra Tesalonicului (1204-1222), sfintele sale moaşte au fost mutate în Italia, iar în 1236 sunt consemnate ca găsindu-se la Pavia, unde au şi rămas până în anul 1967. În cele din urmă, sfintele moaşte ale Cuviosului David au fost mutate în Tesalonic, fiind așezate în biserica mănăstirii Sfintei Teodora la data de 16 septembrie 1978.

Numeroşi pelerini vin zilnic la Mănăstirea „Sfânta Teodora” pentru a se închina cinstitelor moaşte ale Sfintei Teodora şi ale Sfântului David din Tesalonic.

Date de contact:

Adresă: Ermou 34, Thessaloniki 546 23, Grecia

Telefon: +30 2310 220 020

Fax: +30 2310 252 049

Site: http://agiatheodora.wordpress.com/

(Foto) Mănăstirea „Sfânta Teodora” din Tesalonic

(Video) Sfânta Teodora din Tesalonic

(Video) Sfântul Cuvios David din Tesalonic

De la același autor

Ultimele din categorie