Mai de preț este purtarea cea bună, decât multa știință

Cuvinte duhovnicești

Mai de preț este purtarea cea bună, decât multa știință

    • Mai de preț este purtarea cea bună, decât multa știință
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Învață ce vrei și să știi ce poți; însă un lucru trebuie știut: întotdeauna este mai de preț purtarea cea bună, decât multa știință.

Un țăran fără carte știe mai multe decât își închipuie un orășean cu carte. Dumnezeu îl învață. Un orășean cu carte știe mai puțin decât își închipuie un țăran fără carte. Mândria scade știința lui.

Învață ce vrei și să știi ce poți; însă un lucru trebuie știut: întotdeauna este mai de preț purtarea cea bună, decât multa știință. Omul cu carte, îmbrăcat în haine de pușcăriaș, stârnește scârba, dar cel fără carte îmbrăcat în haine de pușcăriaș stârnește mila.

Când se află despre un om cu carte că a făcut o faptă rea, pe buzele tuturor se poate citi aceeași întrebare... Cum a putut cunoaște acest om nenumărate lucruri și două lucruri de căpătâi nu le-a putut învăța: să se teamă de Dumnezeu și să cinstească pe oameni?

Învață ce vrei și să știi ce poți; însă un singur lucru trebuie să-l înveți: să nu folosești rău știința ta. De atâtea ori s-a spus: e mai bine să nu știi decât să folosești rău știința ta.

(Sfântul Nicolae VelimiroviciÎnvățături despre bine și rău, Editura Sophia, București, 2006, p. 64)