Mâna stângă a Sfintei Chiriachi
De peste 250 de ani, la Catedrala Episcopală din Huși se păstrează spre închinare mâna stângă a Sfintei Mucenițe Chiriachi, care răspândește bună mireasmă în fiecare zi.
În calendarul Bisericii Ortodoxe, în fiecare an, la 7 iulie, este pomenită Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, născută în zona Nicomidiei, care a pătimit mucenicia în timpul împăratului Dioclețian. Peste veacuri, o parte din moaștele Sfintei Chiriachi au ajuns la Catedrala Episcopală din Huși.
În perioada anilor 1781-1791, în scaunul episcopal de la Huși a păstorit vrednicul episcop Iacov Stamati, transilvănean de origine, care a zidit actualul palat episcopal și care a primit o parte din sfintele moaște ale Sfintei Chiriachi. Iată cum s-a petrecut totul.
Spre sfârșitul secolului XVIII, o parte din moaștele Sfintei Chirachi, respectiv mâna stângă, se aflau în posesia arhimandritului Meletie Ghica, viețuitor al mănăstirii athonite Marea Lavră. Părintele Meletie a fost mai înainte stareț al unei mănăstiri din Bucovina însă, după anul 1774, a mers în Sfânt Muntele Athos. Nu se știe cum intrat în posesia sfintelor moaște dar, într-un testament scris de propria mână cere ca, după trecerea la Domnul, sfintele moaște să rămână la Mănăstirea Marea Lavră din Muntele Athos.
Însă, pe când se afla în cetatea Smirna din Asia Mică, Cuviosul Meletie s-a îmbolnăvit și, neavând mijloace financiare de tratament, i-a scris episcopului Hușilor, Iacov, propunându-i să-i ofere o sumă de bani, în schimb urmând să primească sfintele moaște pentru Catedrala Episcopală din Huși. Ierarhul a primit cu bucurie propunerea arhimandritului Meletie, făgăduindu-i cele cerute.
În arhiva Episcopiei s-a păstrat următoarea însemnare: „Prin această de față iscălită scrisoare se face cunoscut că, pentru suma de 100 de lei, am dat mâna Sfintelor moaște a Sfintei Chiriachi, iubitorului de Dumnezeu, episcopul Hușilor, kir Iacov, și am luat de la Preasfinția Sa banii, dăruindu-i, în mâinile sale, în ziua de 1 iunie, 1787 sfintele moaște”.
La început, sfintele moaște au fost așezate într-o raclă de lemn de chiparos, după care episcopul Iacov a confecționat un chivot de argint poleit cu aur, în care a așezat mâna Sfintei Chiriachi.
Astăzi, racla cu sfintele moaște este așezată într-un baldachin, în partea stângă a naosului Catedralei, în fața tronului arhieresc, fiind permanent cercetată de credincioși.
(Foto) Sfânta Muceniță Chiriachi, ocrotitoarea Catedralei Episcopale din Huși
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro