Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” – Brusturi

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” este situată în inima codrilor din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, în locul unde în Al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte.

Piatra de temelie a acestui aşezământ monahal a fost pusă în anul 1992, la iniţiativa părintelui Ilarion Argatu şi a fiului său, preotul Alexandru. Până la ridicarea bisericii şi a primului corp de chilii, în acest loc a existat doar un mormânt cu o cruce de piatră în care au fost îngropate simbolic osemintele unui ostaş necunoscut, iar mai apoi s-a construit o troiţă de lemn închinată memoriei eroilor care s-au jertfit aici. Pentru a păstra vie jertfa ostaşilor căzuţi în pădurile din apropiere, în curtea Mănăstirii „Sfânta Cruce” a mai fost construit şi un monument cu două tunuri.

Iniţial, aşezământul monahal din pădurea Brusturi a fost un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistriţa. În anul 2007, schitul, care avea pe atunci 12 vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire, iar stareţ a fost ales părintele Efrem Ciobanu. După retragerea părintelui Efrem, la mănăstirea de metanie Cetățuia stareț este, din 26 decembrie 2015, ieromonahul Siluan Antoci.

Date de contact:

Adresă: Sat Poiana, comuna Brusturi, judeţul Neamţ, cod 617111

Telefon: (+4) 0233 890 943, (+4) 0742 635 874

E-mail: poianabrusturi@mmb.ro

De la același autor

Ultimele din categorie