Mănăstirea Lelic – Serbia

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea Lelic – Serbia

    • Mănăstirea Lelic – Serbia
      Mănăstirea Lelic – Serbia / Foto: Victor Larie

      Mănăstirea Lelic – Serbia / Foto: Victor Larie

Mănăstirea sârbească Lelic se află în localitatea omonimă, la numai zece kilometri de Valievo şi la doar câţiva kilometri de Mănăstirea Celije. Aşezământul este zidit pe culmea muntelui Povlen, deasupra defileului Gradac.

Biserică Mănăstirii Lelic a fost ridicată în anul 1929, din purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Nicolae Velimirovici şi a tatălui său, Dragomir Velimirovici. Biserica este închinată Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei. Iconostasul şi frescele bisericii au fost realizate de Krsta şi Rafailo Nikolic din Macedonia, prieteni ai Sfântului Nicolae Velimirovici.

Sfântul Nicolae Velimirovici a trecut la Domnul pe 18 martie 1956, fiind înmormântat mai întâi în Biserica rusească Sfântul Tihon, din South Kanan, SUA, iar mai apoi la Mănăstirea Sfântul Sava, din Libertyville, Illinois.

În ziua de 12 mai 1991, sfintele sale moaşte au fost mutate în mica sa ctitorie din Lelic, unde se păstrează până astăzi. În anul 1997, în jurul bisericuţei a luat fiinţă o comunitate monahală.

Arhitectura ansamblului monahal este specifică Moraviei. În curtea mănăstirii, o casă tradiţională a fost transformată în muzeu, unde s-au adunat multe dintre lucrurile ce au aparţinut sfântului ierarh.

La data de 19 mai 2003, Sfântul Sinod al episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe a hotărât, în unanimitate, trecerea Episcopului Nicolae Velimirovici al Ohridei şi Jiciei în sinaxarul Biserici Ortodoxe. Slujba de canonizare a sfântului a fost oficiată în Catedrala Sfântul Sava din Belgrad, în ziua de 24 mai 2003.

(Foto) Mănăstirea Lelic (Serbia) – locul unde ne întâlnim cu Sfântul Nicolae Velimirovici