Mănăstirea Sfinţilor Trei Ierarhi din Ţara Loviştei
La hotarul dintre Muntenia şi Ardeal, în pitoreasca Ţară a Loviştei, străjuieşte o dalbă mănăstire închinată celor trei mari dascăli şi ierarhi: Grigorie de Dumnezeu cuvântătorul, Vasile cel Mare şi Ioan Hrisostomul.
La hotarul dintre Muntenia şi Ardeal, în pitoreasca Ţară a Loviştei, străjuieşte o dalbă mănăstire închinată celor trei mari dascăli şi ierarhi: Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul, Vasile cel Mare şi Ioan Hrisostomul. Plămădită ca să fie reazem şi alinare creştinilor din ambele regiuni geografice, mănăstirea se află la o distanţă de 55 kilometri de Râmnicu-Vâlcea şi 57 kilometri de Sibiu.
La o altitudine de 800 de metri, printre livezi şi codri, aşezământul este rodul credinţei şi dragostei unei mâini de creştini. Satul Gruiul Lupului, din comuna vâlceană Racoviţa, format din 40 de familii, şi-a dorit o mănăstire în mijlocul lui. Un loc în care liniştea şi rugăciunea să fie regula vieţuirii.
Totul a început în anul 2009 când, la 9 august, a fost pusă piatra de temelie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.
În doar şase luni s-au realizat multe – drum de acces, un corp de chilii, un Paraclis – şi a fost începută, de asemenea, o adevără catedrală, după modelul istoricei biserici de la Cozia. Dragostea ctitorilor, dar şi mijlocirea sfinţilor protectori au făcut ca, doar la un an de la începutul lucrărilor, biserica mare a mănăstirii să primească veşmântul Duhului Sfânt.
În ziua de 2 octombrie a anului 2010, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gruiul Lupului, sfinţind frumoasa biserică şi dăruind, pentru veşnicie, hramul celor trei Sfinţi Ierarhi.
Deşi este o mănăstire tânără, cu o obşte mică, de 18 vieţuitori, aşezământul a devenit un loc cunoscut. În duminici şi sărbători, Mănăstirea de la Gruiul Lupului adună sub aripile sale ocrotitoare sute de credincioşi din Muntenia şi din Ardeal, unindu-i pe toţi în bucuria rugăciunii liturgice.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro