„Marșul pentru viață”, organizat în mai multe municipii din Arhiepiscopia Iașilor
„Marșul pentru viață” a fost organizat, astăzi, în mai multe orașe din Arhiepiscopia Iașilor: Iași, Piatra Neamț, Botoșani, Dorohoi, Darabani. Tema ediției din acest an a fost „Viitorul este pro-viață”. La Iași, în jur de 2.000 de persoane s-au alăturat demersului, dorind să accentueze importanța conștientizării deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină.
La Iași, persoane de toate vârstele au participat, astăzi, la „Marșul pentru viață”. „Viitorul este pro-viață”, a fost tema sub care s-a derulat ediția din acest an a evenimentului. Tineri, în special, dar și copii, adulți sau persoane în vârstă, susținători ai programelor şi inițiativelor dedicate protejării vieții, au dorit să se alăture acestei acțiuni.
Evenimentul este dedicat prețuirii și ocrotirii vieții, având drept scop creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile aflate în criză de sarcină.
În calitate de delegat la eveniment al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a explicat în cuvântul său semnificația realizării Marșului pentru Viață în ziua de sărbătorire a Bunei Vestiri.
Am primit cu bucurie această ascultare din partea părintelui mitropolit Teofan de a veni, astăzi, la Marșul pentru Viață, organizat chiar în ziua Bunei Vestiri, o zi pe care o considerăm a fi cea mai potrivită pentru a serba viața. Este Buna Vestire sărbătoarea în care ar trebui să ne gândim că, până la urmă, fiecare dintre noi, când am fost zămisliți, am reprezentat subiectul unei vestiri pe care mamele noastre le-au dat-o taților. Am fost, astfel, subiecte de bună vestire, iar îndemnul ar fi să faceți ca aceste bune vestiri să fie cât mai multe în continuare, pentru că Dumnezeu a venit în lume ca lumea viață să aibă.
Punctul de întâlnire a fost Piața Unirii, de unde s-a pornit spre străzile din centrul orașului. În deschidere, membrii Asociației „Studenți pentru Viață Iași” au interpretat, alături de un grup de elevi cu deficiențe de auz și vorbire de la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași, imnul „Marșului pentru viață”, după care au urmat momente artistice susținute de Corul de Copii al Municipiului Iași, Corul Marii Uniri, Grupul de copii „Spirit of Dance”.
Marșul pentru viață de la Iași a avut mai multe lucruri inedite. Anul acesta, am anunțat începerea lucrărilor de construcție a centrului maternal „Sfânta Emilia”, centrul venind ca o necesitate pentru sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină. Pe lângă acest aspect, pe toată durata evenimentului au fost ridicate corturi, unde am avut invitați asociații, ce aveau ca activitate sprijinirea persoanelor cu diferite deficiențe, a declarat Maria Ioana Dumitrașcu, coordonatorul Marșului pentru Viață Iași.
Invitați oficiali ai evenimentului au fost pr. vicar Marian Timofte, reprezentantul Arhiepiscopiei Iașilor, Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, Andra Botez, precum și o mamă refugiată din Ucraina.
Anul trecut, Marșul pentru viață a reunit la Iași peste 2.000 de participanți, după doi ani de restricții în care evenimentul s-a desfășurat în format online. Marșul pentru viață din SUA, ajuns la cea de a 50-a ediție, a avut, în 20 ianuarie 2023, la Washington, peste 100.000 de participanți.
Departamentul Pro Vita, încă de la începutul activității sale, de mai bine de 11 ani, și-a dorit să vină în sprijinul mamelor aflate într-un moment de cumpănă în viața lor, și-a dorit să ușureze puțin truda de zi cu zi pe care fiecare mamă o depune, chiar din primele momente în care află că e mamă, și-a dorit un centru care să ofere servicii specializate, în care mama să capete valoare. Nu am reușit la început, dar am bucuria să vă anunț că, acum, în luna martie, am început construcția centrului maternal „Sfânta Emilia”. Este un proiect necesar, prin care mamele să își recapete respectul în societate, demnitatea și speranța că le pot oferi un viitor bun copiilor lor, a mai adăugat Raluca Zota – Coordonatorul Centrului Maternal Sfânta Emilia.
Pro Vita Iași desfășoară, începând din 2011, programe și proiecte prin care urmărește salvarea, protejarea și cultivarea vieții din prima secundă a existenței și până în veșnicie.
Vom reveni cu detalii privind „Marșul pentru viață” organizat în celelalte municipii.
(Foto) Marșul pentru viață – Iași, 2023
(Video) „Marșul pentru viață”, organizat în mai multe municipii din Arhiepiscopia Iașilor