Metode de folosire a hreanului în scopuri curative
Cunoscut și folosit încă din vremuri străvechi cu scop curativ, hreanul se poate administra, sub diferite forme, atât intern, cât și extern.
De la hrean se folosesc atât frunzele cât și rădăcina. Intern, se poate administra sub formă de salată, sirop, tinctură sau vin tonic, iar extern, sub formă de cataplasme, tinctură și oțet.
Administrare internă:
- salata de hrean se prepară din hrean dat pe răzătoarea mică, la care se adaugă sfeclă roșie, fiartă și dată prin răzătoare, adăgându-se, după gust, sare, oțet, ulei și o linguriță de miere de albine. Amestecul astfel obținut se poate păstra la frigider într-un recipient bine închis timp de două săptămâni. Salata este recomandată tuturor persoanelor care nu se înscriu în categoria de risc, fiind benefică în lupta cu cancerul, celor care suferă de bronșită acută și cronică, anemie la adulți și copii, tuse.
- siropul de hrean se obține astfel: rădăcina de hrean se dă prin răzătoare, se adaugă patru linguri de miere de albine și se amaestecă bine, până mierea de omogenizează, lăsându-se la macerat câteva minute (15-30 minute) pentru a se lăsa sucul, după care se strecoară cu un tifon. Pulpa care rămâne după ce tot sucul a fost stors, se fierbe cu puțină apă, cât să o acopere, se stoarce iarăși sucul, se lasă la răcit și se amestecă apoi cu sucul obținut prima dată. Siropul astfel obținut este recomandat în afecțiuni precum astmul, bronțita cronică, afecțiuni ale căilor respiratorii, sănătatea pielii. Se administrează câtre trei linguri pe zi.
- energizantul cu hrean se prepară astfel: 12 ouă în coajă (de preferat de țară) se spală foarte bine și se imersează într-un vas, cu atâta suc de lămâie cât să le acopere, pentru 12 ore. După scurgerea timpului se scot ouăle, se sparg și se bat bine, adăugându-se în același vas cu suc de lămâie, adăugându-se 1 kilogram de hrean dat prin răzătoarea mică, 1 litru de țuică naturală tare (recomandat: pălinca de prune) și 1 kilogram de miere de albine. După ce amestecul a fost omogenizat, se lasă la macerat timp de 9 zile într-un borcan de sticlă. După încheierea perioadei de macerat se poate folosi, administrându-se câte 1-3 linguri, după mesele principale. Energizantul obținut astfel este recomandat în eliminarea oboselii, tratarea sindromului de oboseală cronică,stimularea circulației sangvine, combaterea anemiei, stimularea imunității, tratarea bolilor de plămâni.
- vinul tonic cu hrean este recomandat îmbunătățește digestia, stimulează și reglează activitatea sistemului cardiovascular, previne litiaza renală, îmbunătățește potența și libidoul, combate anemia. Pentru prepararea acetuia, aveți nevoie de 15 linguri de hrean dat prin răzătoarea mică și un litru de vin roșu, natural. Se amestecă cele două într-o sticlă, se astpă și se lasă la macerat timp de 8-9 zile, după care se filtrează și se consumă câte 3-4 linguri pe zi.
- tinctura de hrean este recomandată în tratarea anemiilor, anorexiei, infecțiilor urinare, atoniilor digestive, gastritelor hipoacide, răcelii, gripei, guturaiului, tusei. Pentru obținerea tincturii se dau prin răzătoarea mică rădăcinile de hrean și se adaugă într-un borcan până se umple o treime din acesta, peste care se adaugă alcool alb alimentar de 80º. Amestecul se macerează timp de 8 zile, după care se poate consuma câte o jumătate de linguriță, de 3-4 ori pe zi.
Administrare externă:
- oțetul de hrean se obține astfel: o rădăcină de hrean dată prin răzătoarea mică se introduce într-o sticlă (de sticlă) peste care se adaugă, cât să acopere hreanul, oțet de mere cu miere de albine. Amestecul se lasă la macerat timp de 10 zile într-un loc cald. Este recomandat în tratarea parezelor faciale, descuamării pielii, seboreii, acneii, tamponând zona cu probleme cu un tampon de vată înmuiat în oțet.
- tinctura de hrean este recomandată pentru ameliorarea reumatismului, curățarea și cicatrizarea plăgilor necrozate. Zona cu probleme se șterge ușor cu o dischetă de bumbac îmbibată cu puțină tinctură. Aplicarea este ușor dureroasă, dar extrem de eficientă. Tinctura de hrean mai este folosită și pentru tratarea laringitelor, pulpitelor și paradontozei, folosindu-se 20 picături la un pahar cu apă. Se clătește gura cu acest amestec, așa cum ați face cu apa de gură.
- cataplasma cu hrean se recomandă peroanelor care suferă de bronșite cronice și acute, dureri articulare, paralizie facială, boli de plămâni. Sunt două variante de preparare a cataplasmei cu hrean. Prima variantă spune că se dă hreanul pe răzătoarea mică, după care se pune într-un tifon și se pune pe locul afectat până când apare senzația de arsură, după care se îndepărtează. Este aplicația externă cu cel mai puternic efect curativ, dar greu de suportat pentru unele persoane, pentru acestea din urmă, fiind recomandată cea de a doua variantă de obținere a cataplasmei, și anume, într-un vas se pun 2 linguri de făină de hrean, 2 linguri se semințe de in, daăugându-se apă până se obține o pastă omogenă. Pasta se pune într-un tifon, care, la rândul lui, se aplică pe zona afectată timp de o oră.
Făina de hrean se obține din rădăcinile de hrean tăiate cubulețe și uscate natural, pe un calorifer sau în apropierea unei surse de căldură, dar nu în cuptor. Odată uscate bine, acestea se macină. Este de preferat ca făina să se facă atunci când aveți nevoie de ea, pentru că păstrarea în timp degradează produsul, pierzându-se proprietățile curative.
Pentru mai multe informații privind beneficiile și contraindicațiile hreanului, aici.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro