Metode naturale pentru scăderea tesiunii arteriale
Tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea este o boală cronică, și se referă la forța, sau presiunea crescută, cu care inima pompează sângele într-un ritm mai accelerat față de ritmul normal, pentru a propulsa sângele în vasele sangvine. Nediagnosticată și netratată la timp, hipertensiune poate determina probleme grave de sănătate, precum infarctul miocardic, insuficiența cardiacă, insuficiența renală și accidentul vascular cerebral, anevrisme și altele.
La nivel mondial, hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc de deces prematur, care poate fi prevenit. Netratată la timp, hipertensiunea crește riscul de cardiopatie ischemică, angină pectorală, infarct miocardic, accident vascular cerebral, anevrism, apoplexie, disecție de aortă, boli cardiovasculare periferice dar și de alte boli cardiace, poate cauze insuficiență cardiacă, anevrism aortic, arteroscleroză difuză și embolie pulmonară, și este un factor de risc pentru tulburarea cognitivă, demență, insuficiența renală cronică, retinopatia hipertensivă, nefropatia hipertensivă, encefalopatia hipertensivă.
Între simptomele hipertensiunii se numără și amețelile, vertijul (lipsa de echilibru), durerile de cap, durerile în piept, transpirația fără motiv aparent (fără să vă fie prea cald, sau să aveți febră), tulburările de vedere (vedere neclară, în ceață, uneori "steluțe verzi"), țiuituri în urechi, confuzie, dispnee (conștientizarea respirației), palpitații (conștientizarea bătăilor inimii).
Tensiunea arterială ridicată poate fi menținută sub control prin adoptarea unui stil de viață sănătos, dar și cu ajutorul unor remedii naturale, dintre care amintim:
ardeiul iute - este un vasodilatator puternic (extinde vasele de sânge), ajutând astfel la îmbunătățirea circulației sangvine, scăzând în mod natural nivelurile tensiunii arteriale crescute prin accelerarea vitezei de circulație a sângelui. Este de preferat ca ardeiul iute să fie consumat în stare naturală, în salate, de exemplu, dar dacă gustul este prea puternic puteți amesteca două lingurițe de ardei iute cu puțină apă sau ceai îndulcit cu miere de albine în care ați adăugat și aloe vera.
usturoiul - scade și el tensiunea arterială, fiind recomandat, drept tratament, maceratul în alcool de usturoi, în cure de câte 3 luni, timp în care se consumă câte 3 lingurițe pe zi. Maceratul în alcool se obține tăind mărunt 2 căpățâni de usturoi, care se adaugă într-un borcan transparent din sticlă, de 500g, care conține alcool de 70º. Vasul se închide ermetic și se lasă la macerat până când amestecul capătă culoarea galben pai, după care se filtrează și se păstrează în borcan, închis ermetic. Se poate lua și suc de usturoi, timp de 30 de zile, câte 10 picături într-un pahar de ceai sau apă. Tinctura de usturoi cu mentă se administrează de 2-3 ori pe zi, la jumătate de oră după masă, luându-se câte 10 picături. Tinctura de usturoi cu mentă se obține din 40 de căței de usturoi, 100 ml de alcool rafinat și mentă. Se curăță şi se pisează usturoiul, se pune apoi alcoolul şi se ţine soluţia timp de 7 zile la cald. Se prepară infuzia de mentă şi se adaugă peste tinctura de usturoi. Dacă aceste metode vă provoacă proble,e puteți recurge la capsule cu usturoi, din care luați 600-1200mg extract de usturoi împarțit în 3 doze zilnice. Mai multe informații despre contraindicațiile consumului de usturoi găsiți aici.
sfecla roșie - sub formă de suc, scade valorile tensiunii arteriale la doar o oră de la consum, fiind suficient un singur pahar pe zi, valorile tensiunii menținându-se pe parcursul întregii zile. Se poate consuma și un amestec cintr-un pahar de miere de albine cu un pahar de suc de sfeclă rosie, un pahar de suc de morcov și sucul de la o lămâie. Din acest amestec, se ia câte o lingură, de 2-3 ori pe zi, la o oră după masă.
bananele - conțin mult potasiu, element care ajută la scăderea tensiunii arteriale, diminuând riscul apariției unui atac cerebral cu pâmă la 38%. Cu ajutorul potasiului, rinichii filtrează mai mult sodiu, ajutând vasele mici de sânge să se relaxeze, echilibrând astfel circulația sangvină. O singură banană asigură necesarul zilnic de potasiu al organismului.
stafidele - se consumă un pumn de stafide, de 3 ori pe zi, timp de 12 săptămâni. Ca și bananele, stafidele au un conținut ridicat de potasiu, dar și de antioxidanți.
migdalele crude - sunt bogate în grăsimi mononesaturate, care contribuie la scăderea valorilor tensiunii arteriale ridicate. Se consumă câte un pumn pe zi.În combinație cu nucile, acestea ajută la protejarea sănătății inimii.
apa de nucă de cocos - este bogată în potasiu, electroliți, și elemente nutritive importante, menținând tensiunea arterială în limitele normale.
cacao - conține o cantitate mare de flavonoide și substanțe nutritive cu proprietăți antiinflamatorii, fiind o armă veritabilă împotriva hipertensiunii arteriale. Flavonoidele prezente în cacao au rol adaptogen, protejând organismul împotriva stresului (una dintre cauzele frecvente de hipertensiune arterială), reglează nivelul hormonului de stres din organism și echilibrează valorile tensiunii arteriale, protejând organismul împotriva declanșării accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cardiovasculare.
fructele de pădure - sunt bogate în polifenoli, precum flavonoizii și anticianii, dar și acid folis, antioxidanți, potasiu, vitamina C și fibre și ajută la diminuarea valorilor tensiunii arteriale și la creșterea colesterolului bun în organism. Un consum regulat de fructe de pădure timp de 8 săptămâni vă ajută să țineți sub control o problemă gravă de sănătate, într-un mod delicios. Puteți consuma afine, coacăze, căpșune, zmeură, fragi, merișoare etc.
aloe vera - frunzele de aloe se țin 12 zile în frigider, învelite într-o hârtie (ca un rulou) astfel încât capetele să rămână libere. Se dau prin mașina de tocat ca să se obțină o jumătate de pahar de masă verde. Frunzele tocate se amestecă cu 4 lămâi tocate cu tot cu coajă, 1 pahar de miere de albine și 1 pahar de țuică. Se consumă câte 2 linguri, de 2 ori pe zi. O altă rețetă recomandă ca 1 pahar de miez de nucă și 100 g de aloe să se dea prin mașina de tocat, să se amestece apoi cu 1 pahar de miere de albine și 20 g de spirulină. Din acest amestec se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, după masă, timp de 20-30 de zile.
ceaiul de hibiscus - scade tensiunea arterială cu până la 7 puncte, dacă se consumă câte 3 căni pe zi, fapt datorat conținutului de polifenoli și flavonoide.
ciocolata neagră - cea care are minim 70% conținut de cacao, scade tensiunea arterială, ajută la reducerea arterosclerozei, imbunătățește fluxul sangvin, previne atacurile de cord și îmbunătățește nivelurile de colesterol.
turmericul - ajută la îmbunătățirea funcției cardiovasculare și la menținerea unui flux sangvin sănătos. Utilizat alături de piper negru, ajută la relaxarea vaselor de sânge și scade valorile tensiunii arteriale.
Alte alimente recomandate pentru scăderea tensiunii arteriale sunt pepenele galben, țelina, castraveții verzi, portocalele, prunele, kiwi, citricele, roșiile, cartofii, soia, uleiul de măsline, cerealele integrale, peștele, legumele cu frunze verzi, ceapa, produsele lactate slabe, nucile, alunele.
Consultați medicul pentru începerea oricăruia dintre aceste remedii, în special cel cu usturoi, pentru că acesta poate interacționa cu o gamă largă de medicamente sau alte tratamente naturiste.
Totodată, exercițiile fizice moderate, plimbările în aer liber, renunțatul la fumat, alcool, cafea și alte energizante sunt recomandate.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro