Mofturile și capriciile copiilor ‒ ce-i de făcut?
Cel mai des capriciile apar din cauza firii copilului și a purtării necugetate a părinților. În orice situație vom da dovadă de răbdare și de dragoste. Vom încerca să nu-l lăsăm pe copil să alerge, ci să-i spunem: „Mai bine hai să faci cutare lucru”. Dacă el va fi lăsat de capul lui, mai târziu va deveni capricios și neascultător.
Din ce cauză devin copiii capricioși?
Cel mai des capriciile apar din cauza firii copilului și a purtării necugetate a părinților. Copilul s-a schimbat, a devenit agitat, pune întrebări la care noi refuzăm să răspundem. El a început să se îmbrace singur, dar noi îl grăbim. Există capricii caracteristice anumitor vârste critice, când apar negativismul, încăpățânarea. Aceste capricii se manifestă la 3, 5, 7 și 13 ani. Copilul nu se poate controla, deși ar putea și ar vrea să se comporte altfel, însă nu reușește nicidecum.
Dacă el crește în afara Bisericii, de obicei este o stare dureroasă, însă dacă el se împărtășește cu Sfintele Taine și părinții se roagă pentru el, trece prin astfel de crize mai ușor. În orice situație vom da dovadă de răbdare și de dragoste. Vom încerca să nu-l lăsăm pe copil să alerge, ci să-i spunem: „Mai bine hai să faci cutare lucru”. Dacă el va fi lăsat de capul lui, mai târziu va deveni capricios și neascultător.
(Părintele Evgheni Şestun, Familia ortodoxă, Editura Sophia, Bucureşti, 2005, p. 121)
Cele mai bune jucării sunt cele naturale
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro