Neurastenia, boala suprasolicitării
Nevroza astenică (neurastenia) este provocată în urma unor eforturi mari, care duc la oboseală accentuată, fizică sau intelectuală. În majoritatea cazurilor s-au obţinut rezultate bune prin tratamente pe bază de plante medicinale, asociate cu o dietă echilibrată şi suplimentări de vitamine (A, B, C, D) şi de săruri minerale (Mg, Si, Co, Li).
Neurastenia se manifestă prin astenie, vertij, dureri de cap, stare de epuizare, nesiguranţă la mers, excitaţie emotivă, stare de plâns nereţinut, nerăbdare, slăbirea vederii, lipsa de concentrare şi de energie, atenţie deficitară, privit în gol, insomnie sau somn superficial şi neodihnitor, cu vise chinuitoare. La trezire, bolnavul va fi mai obosit decât la culcare.
În cursul zilei, bolnavul reacţionează brusc la orice zgomot (apel telefonic, claxonatul maşinilor, sonerii, scârţâitul uşii) şi resimte valuri de căldură ce alternează cu senzaţii de frig, precum şi palpitaţii, sufocare şi „noduri în gât“, amorţeli ale membrelor, înţepături şi furnicături în mâini şi picioare.
Faţă de fazele iniţiale, sunt posibile evoluţii spre boli neurologice grave (scleroză în plăci, tumori cerebrale), precum şi hepatită toxică sau epidemică, intoxicaţii cu plumb sau oxid de carbon.
Tratamentele fitoterapeutice sunt recomandate în astfel de cazuri. Iată câteva dintre acestea:
- infuzie cu amestec format din fructe de păducel (o parte), flori de tei cu bractee (o parte), conuri de hamei (o parte), herba de talpa-gâştei (1,5 părţi) şi rădăcini de valeriană (1,5 părţi). Din acest amestec se ia o lingură la 250 ml apă clocotită, se infuzează 10-15 minute, se strecoară, se îndulceşte după gust şi se beau 1-2 căni pe zi, având proprietăţi sedative şi antispasmodice, cu utilizări în stări de excitaţii nervoase, în liniştirea nervilor şi reglarea ritmului cardiac. Aceste efecte sunt datorate prezenţei unor principii active de bază: ester valerianic şi ulei volatil din hamei, cu acţiune sedativă; valerianat de bornil şi ulei de valeriană, care micşorează excitabilitatea nervoasă, uleiul volatil din florile de tei, cu acţiune neurosedativă şi antiseptică, şi principii bioactive din păducel şi talpa-gâştei, cu efect sedativ-nervos şi cardiovascular, în reglarea bătăilor inimii. La acest amestec de plante se pot adăuga, după caz, capsule de mac şi herba de sovârv, din care se beau câte două ceaiuri pe zi, având acţiune sedativă şi uşor hipnotică, cu rol în combaterea tulburărilor nervoase însoţite de insomnii rebele.
- Tinctură în alcool 400 cu herba de talpa-gâştei, flori şi frunze de păducel, flori de lavandă, rădăcini de valeriană şi conuri de hamei (în părţi egale), din care se iau 50 g amestec la 500 ml alcool; după macerare timp de 7 zile se consumă câte 1-2 linguriţe, de 2-3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mese, pe o perioadă de o lună pe trimestru.
Şi produsele apicole au calităţi calmante şi pot să intervină în liniştirea sistemului nervos, aducând un somn odihnitor. În fiecare dimineaţă se iau câte 10 g polen, înainte de micul dejun, timp de 30 de zile, iar seara, înainte de culcare, se ia câte o linguriţă de miere de albine, timp de 5 zile consecutiv.
Regimul alimentar va consta într-o cură de dezintoxicare, cu crudităţi şi sucuri naturale, care conţin alimente bogate în vitamine şi oligoelemente. Urmează o perioadă cu consum de alimente dovedite a avea efecte terapeutice: lapte cu fulgi de ovăz sau cu grâu germinat, iaurt, salată, spanac, pătrunjel, usturoi, ceapă tocată cu miere, dovleac, caise, mere, pere, gutui.
Sunt interzise: mâncăruri grele, carne şi grăsimi animale, alcool, tutun, cafea, cacao.
Mesele zilnice vor fi mai dese şi reduse în volum, iar seara se va evita o masă copioasă, bogată în alimente prea greu de digerat, luată chiar înainte de culcare.
Regimul de viaţă impune, mai întâi, o activitate ordonată, cu respectarea orelor de muncă, odihnă şi somn. În plus, se vor elimina cauzele care au declanşat şi întreţinut boala, respectiv stările de surescitare nervoasă.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Metode naturale pentru a stimula curățarea limfei
Beneficiile consumului de ciuperci
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro