Obligeana stimulează circulaţia sângelui
Aş dori să ştiu în ce boli poate fi utilizată obligeana.
Iuliana C., Dorohoi: „Aş dori să ştiu în ce boli poate fi utilizată obligeana. Vă mulţumesc!“
Prof. Constantin Milică: Obligeana este o plantă medicinală cu proprietăţi excepţionale, recomandată în tratamentul mai multor afecţiuni. Astfel, în cazul persoanelor cu o stare de anemie accentuată, se recomandă să se consume zilnic un ceai (infuzie sau macerat), iar seara să se facă o baie generală, cu efecte tonifiante.
În afecţiunile respiratorii, obligeana prezintă proprietăţi antiastmatice, sudorifice şi diuretice, cu acţiuni favorabile în stările gripale, bronşite, astm bronşic, guturai, febre intermitente şi hidropizie. Infuzia de obligeană, în amestec cu brâncuţă (10 g rizomi de obligeană, 20 g brâncuţă, la un litru apă clocotită, din care se iau câte 3 ceşti pe zi).
Circulaţia periferică a sângelui, blocată la nivelul picioarelor şi mâinilor (tromboze, flebite, arterite), se îmbunătăţeşte prin masaje cu ulei şi tinctură sau cu băi fierbinţi, având acţiuni reconfortante, mai ales la persoane cu picioare reci, obosite, cu dureri şi, eventual, cu varice şi ulcer varicos. În aceste afecţiuni, obligeana are rol de stimulare a circulaţiei sanguine prin artere sau vene şi de hrănire a ţesuturilor musculare.
În tratamentul reumatismului, al poliartrozelor şi al gutei se folosesc cataplasme sau comprese cu infuzie de obligeană, aplicate pe locul afectat (4 linguri pulbere la 500 ml apă clocotită). Peste cataplasmă se pune o pungă de plastic şi o sticlă cu apă fierbinte, pentru a încălzi ţesuturile şi a favoriza preluarea mai rapidă prin piele a principiilor active din plantă. Bune efecte au şi băile locale cu macerat din rizomi proaspeţi.
La bolnavii de gută se stimulează eliminarea excesului de acid uric şi de uree din sânge. Pentru întărirea gingiilor şi în paradontoză se mestecă, încet, bucăţi de rizomi uscaţi şi mărunţiţi, fără a-i înghiţi. Pentru aceleaşi efecte, rizomii de obligeană sunt recomandaţi la copii, să-i mestece în perioada dentiţiei.
La sensibilitatea excesivă faţă de frig sau în cazul degerăturilor la nivelul picioarelor, mâinilor şi urechilor, se recomandă băi calde cu macerat la rece de obligeană, în care se scufundă partea vătămată. Ceaiul poate fi reîncălzit şi reutilizat de 4 ori.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro