Oboseala – cauze și remedii naturiste
Cu toții ne-am simțit uneori obosiți, fapt care este normal, dar atunci când oboseala tinde să ducă la extenuare și o resimțim din ce în ce în ce mai frecvent, trebuie să luăm măsuri.
Printre cele mai frecvente cauze ale apariției oboselii, sunt:
- lipsa somnului
- stresul
- alimentația insuficientă
- deshidratarea
- lipsa unor minerale sau vitamine (Na, Mg, Fe, vitamina B12)
- unele boli endocrine (hipotiroidia)
- unele boli cardiace (insuficiența cardiacă)
- perioada de convalescență după infecții
- unele boli pulmonare (fibroza pulmonară, BPOC)
- diabetul zaharat
- unele afecțiuni (anemie, artrită, fibromialgie, răceală, gripă, boala Addison, hipertiroidism, hipotiroidism, insomnia, anorexia, insuficiența cardiacă, cancerul, emfizemul, boli de ficat și de rinichi)
- efortul fizic intens
- lipsa activității fizice
- obezitatea
- administrarea unor medicamente.
Între cele des întâlnite simptome, se regăsesc:
- depresia și lipsa dorinței de a face activitățile preferate
- probleme de concentrare
- energie și motivație foarte scăzute
- nervozitate, anxietate și iritabilitate
- dureri și slăbiciune musculară
- ochi obosiți
- picioare obosite
- oboseala întregului corp
- rigidizarea umerilor
- stare de rău
- plictiseală
- nerăbdare.
Polenul este în special recomandat persoanelor care desfășoară muncă intelectuală, deoarece scade fenomenele de oboseală, reduce efectele stresului și diminuează depresia psiho-emoțională. Se administrează 1 lingură dimineața, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 20 zile pe lună, pe parcursul a 1-2 luni.
Tinctura de rozmarin are acțiune tonică asupra sistemului nervos și cardiac, fiind și un foarte bun reechilibrant emoțional și afectiv. Se administrează 60 picături pe zi, cu puțină apa sau ceai (antistres), 20 zile pe lună, timp de 1-2 luni.
Cura cu argilă, prin proprietățile sale detoxifiante, ajută la revigorarea întregului organism, alungând stările de oboseală și epuizare. Apa de argilă se prepară dintr-o jumătate de pahar de apa plată (150 ml), la care se adaugă o linguriță de argilă (în jur de 7g). Se lasă să stea de seara până dimineața. În primele șapte zile ale curei, se bea înainte de fiecare masă cu 20-30 de minute, numai apa de argilă. Apoi, se consumă tot conținutul paharului, amestecând apa cu argila, înainte de a bea. Tratamentul durează încă 14 zile, cura cu argilă fiind în total de 21 de zile. Tratamentul poate fi continuat 10 zile în fiecare lună, timp de 6 luni.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro