„Orice om după un pelerinaj la Sfânta Parascheva se simte mai bine, e ca o detoxifiere a sufletului” - Daniel Buzdugan

Reflecții

„Orice om după un pelerinaj la Sfânta Parascheva se simte mai bine, e ca o detoxifiere a sufletului” - Daniel Buzdugan

Cine nu crede în Dumnezeu crede în orice şi crezând în orice nu crezi, de fapt în nimic! Mi-au povestit jurnalişti care au plecat spre Iaşi ca să ia la mişto pelerinajul Sfintei Parascheva. Erau necreştini. Au obţinut toate aprobările de la Mitropolia Moldovei, dar... ceva i-a oprit să mai facă materialul respectiv şi au renuntat!

M-am născut într-un oraş în care săptămânal mergeam la Mitropolie, la moaştele Sfintei Parascheva. Înainte de toate, examenele pe care le-am dat în viaţa mea de elev sau de student trecem cu o oră înainte pe la Sfânta Parascheva. De fiecare dată, în preajma zilei de 14 octombrie, casa familiei mele se umplea de musafiri veniţi din toată ţara. Era o bucurie imensă pentru noi, să primim oaspeţi! Vin oameni de toate felurile la Sfânta Parascheva. Nu numai săraci. Ştiu un CEO (director general) de companie multinaţională care are doi antrenori: unul de atletism, iar celălalt este antrenor spiritual - preot duhovnic. Acel preot l-a trimis să meargă la Iaşi, la pelerinaj la Sfânta Parascheva, pentru a-l coborî cu picioarele pe pământ pe domnul director şi pentru a-l face să-şi învingă limitele. S-a dus la pelerinaj cu încă doi colegi de la alte companii. Aşa se întâmplă şi în alte ţări. Există pelerinaje şi în Spania, şi în Italia sau Ungaria. E un miracol faptul că acolo, în frigul nopţii, sub picăturile de ploaie, sub cartoane sau celofane, la coadă la Sfânta Parascheva, stau alături şi români şi ţigani, şi săraci şi bogati, şi oamenii învăţaţi, dar şi mai puţin învăţaţi! După ce pleacă de acolo miracolul cam dispare! De ce? Pentru că acolo în biserică, toţi oamenii sunt supuşi unui ritual, pentru că în faţa lui Dumnezeu şi a sfinţilor suntem egali şi nu mai contează dacă avem sau nu iPhone 6, 4 case ori 4 clase. Nu mai contează dacă eşti om de afaceri sau bătrânica aia cu mâinile crăpate, care îşi ţine banii adunaţi timp de un an de zile într-o batistă. De aceea o societate nesupusă unui ritual şi fără frică de Dumnezeu e o societate sortită pierzaniei! Cine nu crede în Dumnezeu crede în orice şi crezând în orice nu crezi, de fapt în nimic! Mi-au povestit jurnalişti care au plecat spre Iaşi ca să ia la mişto pelerinajul Sfintei Parascheva. Erau necreştini. Au obţinut toate aprobările de la Mitropolia Moldovei, dar... ceva i-a oprit să mai facă materialul respectiv şi au renuntat!

Ideea e că orice om după un asemenea pelerinaj se simte mai bine, e ca o detoxifiere a sufletului! O dată în viaţă măcar ar fi bine să daţi o fugă până la Iaşi, la Sfânta Parascheva! Vă va fi de mare folos, de aceea i se spune şi Sfânta Parascheva mult folositoare!

Sursa: Facebook - Daniel Buzdugan

(Mărturie de la Hramul Sfintei Parascheva – Iași, 2016)