Păducelul, de folos pentru persoanele cu probleme cardiace
Folosit încă din Evul Mediu, păducelul este cunoscut ca fiind o plantă a vieții, având efecte asemănătoare cu cele ale Ginsengului.
În scopuri terapeutice, de la păducel se folosesc florile, frunzele și fructele, deoarece acestea conțin bioflavonoide, vitaminele B și C, acizi organici (citric, malic, tartaric, cafeic, nicotinic), uleiuri volatile, triterpene și taninuri.
Deoarece preparatele din păducel au acțiune vasodilatatoare, tonic-cardiacă, calmantă și sedativă, se folosesc în majoritatea afecțiunilor cardiace, precum: aritmii, palpitații, insuficiență coronariană, angină pectorală, nevroză cardiacă, hiper și hipotensiune, ateroscleroză.
Pentru a ușura suferințele cardiace, puteți recurge la infuzia de păducel, la extract de păducel sau la tinctură.
Infuzia de păducel se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată peste care se adaugă apă firebinte. După ce a stat la infuzat 10-15 minute se poate consuma, îndulcit cu miere de albine sau nu, după preferință. Se pot consuma 3 căni pe zi. Infuzia ajută la calmarea nevrozelor cardiace, a hipertensiunii, a tensiunii oscilante, anghina, arteroscleroza, insuficiența cardiacă congestivă, stările de excitabilitate și crește puterea și frecvența contracțiilor inimii.
În cazul în care preparați întrega cantitate de ceai odată, adăugați suc proaspăt de lămâie pentru a conserva principiile active ale preparatului.
Tinctura de păducel se prepară punând într-un borcan flori și frunze de păducel, proaspăt adunate și tăiate mărunt, peste care se toarnă alcool alimentar, țuicp de casp sau vodcă. Amestecul se lasă la macerat 3-4 săptămâni, într-un loc luminos, scuturându-se zilnic pentru a se omogeniza și pentru a se extrage mai bine toate principiile active din plantă, după care se strecoară și se toarnă în sticle de culoare închisă, care se păstreaza la rece (la frigider). Pentru a combate palpitațiile, tahicardia și pentru a echilibra tensiunea, se iau câte 30 de picături, diluate în ceai, de 3 ori pe zi.
De asemenea, tinctura de păducel ajută și în cazul tulburărilor de ritm cardiac și extrasistole, aritmii, spasme vasculare, arteroscleroză coronariană.
Extractul de păducel ameliorează anghina pectorală, dacă se consumă 180 mg de produs, zilnic, timp de 3 săptămâni.
NOTĂ: Deși produsele pe bază de păducel sunt recomandate persoanelor suferinde de boli cardiovasculare, în cazul în care urmaţi un tratament medicamentos pentru scăderea tensiunii arteriale, este imperativ să consultați medicul înainte de a recurge la vreun remediu pe bază de păducel, deoarece acesta poate influența activitatea medicamentelor. O doză prea mare de păducel poate scădea tensiunea arterială, fapt care poate cauza hipotensiune, moment în care se manifestă simptome precum ameţeală şi leşin, iar o doză prea mare de păducel poate cauza bătăi neregulate ale inimii.
De asemenea, femeile însărcinate trebuie să excludă din dieta lor păducelul, pentru că acesta poate scădea tonusul musculaturii uterine, afectând astfel sarcina.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro