Paraclisul Sfintei Elena – Biserica Sfântului Mormânt
Pe culoarul ce coboară către Paraclisul aflării Cinstitei Cruci din Biserica Sfântului Mormânt, pelerinii se opresc mai întâi la Paraclisul Sfintei Elena.
Paraclisul Sfintei Elena este tetragonal și are deasupra o turlă, iar podeaua este împodobită cu mozaic. Pereții laterali sunt acoperiți de o pădure de cruciulițe care, după formă, par să fie de pe vremea cruciaților. Pelerinii le-au gravat, fie ca mărturie a devoțiunii lor față de Sfânta Cruce, fie ca o amintire a trecerii lor pe la locurile sfinte.
Paraclisul acesta a aparținut cândva etiopienilor care, din pricina dificultăților economice, au fost nevoiți să-l vândă armenilor, care îl dețin până astăzi și slujesc în altarul care se află în partea de răsărit.
Lângă altarul Sfintei Elena, în partea dreaptă, se află un altar închinat Sfântului Grigorie, Luminătorul Armeniei. În partea stângă se află altarul Tâlharului Disma, care pe cruce a primit făgăduința iertării.
În partea de miazăzi a paraclisului este o scară ce coboară spre Paraclisul aflării Cinstitei Cruci unde, potrivit tradiției, Sfânta Elena a supravegheat lucrările pentru aflarea Cinstitei Cruci. De aceea, astăzi poartă numele „Kathisma Sfintei Elena”.
Prima noapte la Sfântul Mormânt – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro